Прослављен свети Атанасије Велики у Дедини код Крушевца

DSC_9490

Милошћу и благословом Божијим, сабрани у храму Светога Атанасија Великог у Дедини, имали смо прилику да ослушнемо мисли овог великог светитеља хришћанске цркве на Светој Архијерејској Литургији. Нашем Оцу и Пастиру Епископу крушевачком Господину Давиду саслуживали су: намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, протојереји Мирослав Пешић, Јован Вуковић и старешина храма Ненад Јовановић, јереј Слободан Маринковић, протођакон Андрија Јелић и ђакон Милан Здравковић.

Јеванђељска „Беседа на гори“ нам казује да сви који смо обожени Христом заиста јесмо „светлост свету“, али најпре на данашњи дан свети Атанасије Велики, који као „живо и бесмртно оличење врлина, које свакога буди на богоугодништво“ светли неописивом светлошћу остављајући нам зрак који треба да пратимо. Тропар нам казује да је био „стуб Православља“ који је уништио Аријеву јерес проповедајући и бранећи једносуштност Сина Божијег, Оцу, и све то Символом Вере, који на сваком богослужењу читамо. Беседа оца Мирослава Пешића нас је подсетила на реченицу светог Атанасија која се најчешће цитира: „Бог је постао човек, да би човек постао бог.“ На крају оснажени  Светом Литургијом и благословом Његовог Преосвештенства, литијском молитвом око храма и записа, преостаје нам само да се захвалимо Господу Богу на прелепом дану и сабрању.

Овогодишњи колачар г. Иван Цветковић је припремио са породицом пригодну трпезу окрепљења, а колач за наредну годину је испред Црквене Општине Дединске преузео председник ц.о. г. Златко Маринковић.

свештеник Слободан Маринковић