Света Литургија на Источни Петак у манастиру Светог Луке у Бошњану

Света Литургија на Источни Петак у манастиру Светог Луке у Бошњану

На празник Источни петак, Светле седмице 29. априла 2011. године, служена је Света Литургија са литијом до извора Свете воде у манастиру Светог Луке у селу Бошњане.

Литургијом је началствовао јеромонах Лука, сабрат манастира Светог Луке уз саслужење презвитера Александра Лукића пароха бошњанског и презвитера Растка Петковића пароха лучинско – браљинског. На Светој евхаристији било је присутно мноштво верног народа који иначе чине Литургијску заједницу у овој Светој обитељи, сабирајући се око чудотворних икона и моштију које се налазе у овом манастиру као и настојатеља манастира високопреподобног архимандрита Алексеја (Богићевића).

Посебну радост на велики празник учинила је поклоничка посета манастиру, Друштва за помоћ недовољно развијеним особама (деци са посебним потребама), које су оганизовале чланице Кола Српских Сестара из Крушевца. Председница Удружења Госпођа Стамена и њена сарадница Слађана, заједно са великим бројем особа ометених у развоју, причестили су се на Светој Литургији.

У саставу Свете Литургије учињена је и литија до манастирског извора, што је и традиционална пракса братије ове обитељи, уз мало освећење вода и том приликом јеромонах Лука је одржао пригодну беседу у којој је објаснио утемељење овог празника и његову важност за братство манастира Светог Луке. Сабрани народ је покропљен освештаном водом и на извору је подељена нафора.

У наставку је уследило послужење под манастирским летњиковцем који је скоро дограђен и добио је своју целовитост и
примерни изглед, а уз то има и богослужбену упоребу, јер капацитети храма не задовољавају простором за број верника који долазе у ову свету обитељ. Под летњиковцем је служена и Васкршња Света Литургија на којој је учествовало око 2000. верника са разних страна и крајева Србије.

Отац лука је речима љубави и очинским саветима говорио сабраном народу, са посебни акцентом на лица са хендикепом чији су ликови блистали од радости задовољства доживљеног у посети манастиру.

Сабрани народ се након трпезе разишао својим путем носећи са собом благослов Светог Луке и овог надасве молитвом освештаног места.


Презвитер Растко Петковић


Извор: Епархија крушевачка
Фото: Фото-Ракоњацслика 1

слика 2

слика 3

слика 4

 

слика 5

слика 6

слика 7

слика 8

 

слика 9

слика 10