Спомен иконе Пресвете Богородице „Млекопитатељице“

Спомениконе Пресвете Богородице  „Млекопитатељице“

Чудотворна икона Пресвете Богоматере, звана Галактотрофуса, то јест Млекопитатељница, налазила се најпре у манастиру Светог Саве Освећеног. Када овај велики светилник Божји имађаше да се пресели у царство Божје, рече својој братији, окупљеној крај његове постеље, да ће после доста времена доћи у тај манастир са запада један царски младић монах, по имену такође Сава, и да њему за благослов треба дати ову свету икону Млекопитатељнице, а такође и игумански жезал његов.

Од тада прође доста времена, око седамсто година, но братија држаше завет свога великог оца и заштитника. И када у своје време (почетком тринаестог века) дође у Свету Земљу Свети Сава, први архиепископ Српски и Чудотворац, и када посети манастир Светог Саве Освећеног, пред њим се покрете ова света Икона, а жезал паде и поклони му се. Братија Саваити му тада саопштише завештање свога духовног Праоца, и дадоше му ову чудотворну Икону и жезал, а уз то придодаше и икону Пресвете Богородице звану Тројеручица.

Тада их свети архиепископ Српски донесе у Свету Гору и положи их овако: Свету Тројеручицу у саборном храму Пресветс Богородице у Хиландару, чудотворну Млекопитатељницу у своју келију типикарницу (или Испосницу) у Кареји, а жезал у једној келији, званој „Патерица“, на Кареји. Вредно је пажње и спомена још ово: што је Свети Сава поставио свету икону Млекопитатељницу с десне стране на иконостасу Поснице, тамо где обично стоји икона Спаситеља, која је смeштена с леве стране.

Копија ове чудотворна икона је 26.10.2009 год., дошла и остала у манастиру Светог апостола и јеванђелиста Луке у Бошњану и од тог тренутка се 25. јануара по новом календару слави Икона Млекопитатељица.

Тако је било и ове године, са игуманом ове Свете обитељи архимандритом Алексејем и његовим сабратом протосинђелом Луком, саслиживали су протојереј Дејан Миленковић старешина храма Успења Пресвете Богородице у Варварину,старешина Покрава Пресвете Богородице на Расини протојереј Мирослав и ђакон темнићки Иван Петронијевић. На крају литургије је пререзан славски колач уз велико присуство верног народа, а колачарка Светлана Мијалиловић из Паруновца се постарала да се Света Литургија настави трпезом љубави.

 

 

Слика 1 Слика 2 Слика 3 Слика 4
Слика 5 Слика 6 Слика 7 Слика 8
Слика 9 Слика 10 Слика 11 Слика 12
Слика 13 Слика 14 Слика 15 Слика 16
Слика 17 Слика 18 Слика 19 Слика 20
Слика 21 Слика 22 Слика 23 Слика 24
Слика 25 Слика 26 Слика 27 Слика 28