Хор Свети Кнез Лазар освојио прво место у Белорусији

Хор Свети Кнез Лазар освојио прво место у Белорусији

Од 16. до 19. фебруара 2011.г. у граду Гродно у Белорусији, одржан је 10. (јубиларни) фестивал православне песме "КОЛОЖСКИЈ БЛАГОВЕСТ". Међу педесет хорова из скоро свих православних земаља, са благословом Епископа шумадијског и администратора Епархије крушевачке Г. Јована, а по позиву организатора фестивала,учествовао је и наш црквени хор " Св.Кнез Лазар" из цркве Лазарице - Крушевац, као једини хор из Србије.

Хором су дириговале Ружица и Катарина Вешковац. Солисти су били: Ђорђе Томић, бас , Александар Николић, тенор и Катарина Вешковац, сопран. У категорији црквених хорова, којих је било 25, хор Св.Кнез Лазар је освојио прво место, и као победник узео учешће и на гала концерту, са три изабране песме. Солиста хора, Ђорђе Томић, проглашен је за најбољег солисту фестивала. Све хорове је оцењивао једанаесточлани међународни жири. Као најбољи црквени хор , који ове године слави 20 година свога постојања, наш хор је певао на св.Литургији у саборном храму у Гродном. 

Иако је било врло хладно, наши хористи су обишли светиње у самом граду,али и Жировински манастир , где су се поклонили чудотворној икони Мајке Божије жировинске и одржали концерт за богослове и студенте Духовне академије. На позив сестринства хористи су са својом пратњом обишли и Светојелисаветски манастир у самој престоници Белорусије, Минску, у коме су, такође, певали на светој Литургији.

Свуда се осетила велика љубав од стране свештеника, монаха и благоверног народа према члановима нашег хора. Нико није крио емоције, не само на Литургији, него и на концертима, када је певао наш хор. Радост литургијског заједничарења са православном браћом и сестрама у Белорусији је била права награда за наш хор, а освојено прво место схватају као велику милост Божију и подстрек да и надаље певају и славе Господа свим срцем својим , свом душом својом и свом снагом својом - једним устима и једним срцем.


Извор: Епархија крушевачка