Оглед из молитвеног богословља и химнологије са коментарима

2011-06-14

УВОД

Нашу пост-нуклеаристичку епоху осликаћемо химнографски; њен приказ насловљујемо са Био-зона греха, страсти и смрти и еко-зона бура, атомских језгара и огња; уводни или пропратни коментар профилисаћемо овим речима:

Кафка, велики опитник болести, болова и патњи, из којих је он и побожност црпио док је у канxама аустријске административне ђаволице живео, написао је ове редове: Живимо у времену зла. То се огледа већ у томе да ништа више не носи своје право име (…) Све плови под лажном заставом, ниједна реч не одговара истини (…) Живимо у добу запоседнутом демонима у тој мери да добра и праведна дела можемо да чинимо једино још у највећој скровитости, као да је реч о нечему незаконитом. Рат и револуција не јењавају. Напротив. Наша све хладнија осећања распирују њихов жар.
Други опитник, предањски хришћанин и пастир у нашој атомској и апокалиптичкој епохи, Патријарх Српски Павле, говори да мрачна и опака бестидност влада свуда око нас. Али, он при том не оставља људе без очинске утехе, него још благовести да је сва величина у служењу и давању себе ближњима; па је он својим богослужбеним подвигом још и потврђивао да је једини слободан топос, ослобођен од сваковрсне прљавштине и ропства, света божанствена Литургија. По томе закључујемо да сваки подвижник Јеванђеља може да држи свој ум и у Царству небеском, само без гордости и несмирења, баш као што по старцу Силуану закључујемо да подвижник свој ум треба да држи и у аду, али без очајања. Зато код нас изазивају недоумицу они подвижници и пастири који свој ум, наводно, држе у Царству небеском, а при том укидају или занемарују христоитхију или божански етос, као и исти етос или нарав светих Отаца. Они наводно, истинују, али видимо и осећамо да то не чине у љубави и са љубављу. Тада већ, да ли они уопште истинују?! Могу ли наводни подвижници и духовници и пастири уопште бити носиоци беспрекорног смирења и скрушености, с једне стране, а непрестано се спотицати о демонску помисао и патити од подозривости и острашћености, с друге стране? Јер, они кипте од нетрпељивости према свима који им нису подобни. У ствари, пошто се сами никада нису усудили да воле своје ближње, они то скривају наводним ревновањем за истину. Али, по њиховом примеру и искуству то више личи на затезање омче око врата људи на које су се сами лично окомљивали. Њихов проблем јесте проблем заплене сложеном мишљу, па отуда и болесничком потребом да свим хришћанима опипавају пулс саборности, као и да утврђују грађу од које је њихово православље сачињено.

Једном речју, они су себе једанпут заувек овластили да свима издају потврду о православности! Због тога се на њихов учинак међу браћом гледа као на вид православног инквизиторског мисионарења! Тако су они заборавили на предстојећи нам последњи и страшни Суд, ваљда и на њихов Суд, ето, пре њиховог уласка у Царство Божије, као јединих међу свима нама православних хришћана! Срећом, подсећање на чињеницу да је наша лична мера једно, а мера Онога Који ће још једанпут затрести небеса нешто друго, обавеза је свију нас.

 

ПРОТЕСТИ И МОЛИТВОСЛОВЉА
ИЛИ
НОВЕ ПРОЗБЕ ЗА СПАС ДЕЦЕ БОЖИЈЕ И ОЧУВАЊЕ БОЖИЈЕ ТВОРЕВИНЕ

Да сви заједно са вером и љубављу достојно једемо од једнога Хлеба и пијемо из једне Чаше, и да нам Трпеза Господња и слово Божије увек буду сва наша утеха од сада и до века, од Господа молимо. Подај Господе.

Да се благоверни народ наш и његови пастири и учитељи сачувају и избаве од нецрквеног и неблагодатног и неподвижног богословља, а богоугодном свештенословљу и умносрдачном молитвословљу да се одају, од Господа молимо. Подај Господе.

За непоколебивост Богом спасаваних светих Божијих Цркава, за достојно представљање и пројаву Католичанске Цркве у нашим епархијама, парохијама и манастирима, за свест наших лаика о њиховом царском и свештеном достојанству и служењу, и за победу Народа Божијега над духом секташења, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Још се молимо да Господар обилне жетве изведе на њиву Своју довољно посленика Духа Светога, и народу Своме посвећеном Он да шаље жељене пастире предстојатеље. Подај Господе.

Да нас Господ избави од духа себедопадљивости, себељубља и себеобожавања, који нас и на спољашње украшавање и бојадисање и намештање нагони, па да нам подари ревност за саборно живљење и себеукрашавање врлинама, од Господа молимо. Подај Господе.

Да нас Господ заштити, спаси, помилује и сачува од духа свих страсти што харају светом, од сваковрсног обесвећења тела и душе, и од кремације телеса која су храмови Његовога Светога Духа, Господу се помолимо. Господе помилуј.

За духа покајања и за одрицање од духа телесне похоте, помаме и похаре деце Божије, и за утврђеност у дару и призвању којим смо призвани, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Још се молимо да праведни гњев Божији обузда све оне који внушавани демоном смишљају богомрске игре и сладострашћа, па да се и они покају. Подај Господе.

За заштиту све деце света од телесне злоупотребе, и смртоносног белог праха, од безвредних и лоших ствари сваке врсте и разорне музике, од таште и распусне забаве и спиритизма, виртуелне магије и разорне маште, од помодне и ревијалне сујете и расипништва у времену глади и беде и болести наших ближњих, и од сваког нечасног пословништва и добитка, од Господа молимо. Подај Господе.

Дух човекољубља, истине, правде и покајања да прожме све неправедно обогаћене појединце и њихова пословништва, еда би они свим сиромашним и незапосленим ближњима својим помагали у славу Божију, од Господа молимо. Подај Господе.

Просвећени Духом Светим, Духом Истине, да не одајемо славу сујетним и страсним људима и лажним пророцима и звездама-падалицама, већ да се Христу уподобљујемо као сви Свети његови, од Господа молимо. Подај Господе.

Да нас Благи Утешитељ и свудаприсутни надахнитељ заштити од разорне моћи произвођача снова и среће, и да нам Он буде ризница добара, од Господа молимо. Подај Господе.

Да се уразуме и покају сви заслепљени продавци телеса и душа прозливеним људима и демонима, и да се покају сви истополни блудници – људи, жене и деца, магови и магисе, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Своју животворну силу стварања и рађања да сви супружници окрену од беле куге ка дечијој радости, а многобројни међу њима своје страсти према кућним љубимцима да преокрену у љубав према деци, од Господа молимо. Подај Господе.

Још се молимо да сасвим престане затирање и злоупотреба зачете деце Божије у српском народу, и у свим хришћанским народима, и у целом свету, па да се врши заповест Божија о рађању и множењу и насељењу целе Земље. Подај Господе.

Заштиту нашој јуности од спиритизма и магије и вештичарења и коцке од Господа молимо. Подај Господе.

Заштиту и избављење од свих белих и црних магова, вештица и вештаца, гуруа, погађача и хазардера, и за њихово покајање, опет и опет од Господа молимо. Подај Господе.

Да разапињемо своје страсти и жеље и да не чинимо вољу тела и помисли, већ да чинимо све у љубави Христовој, од Господа молимо. Подај Господе.

Још се молимо да се брзо скрши шака и обест козмократора што у потаји кроји и прекраја Божији свет, и да они више не унесрећују и не уништавају неизбројиво мноштво људи, и за њихово покајање. Подај Господе.

Да се истреби лихварство и нечасна зарада, и да већма престане трговина белим робљем и новорођенчадима и зачетом децом и телесним органима живих и упокојених људи, опет и опет Господу се помолимо. Подај Господе.

Да увек отварамо срце и руку за све оне који се нуждавају житејскога сувишка наше издашности: хране и одеће, лекова, потрепштина и човекољубља, од Господа молимо. Подај Господе.

Да се спасемо од најезде мамонових, богомрских емисара што прљавим новцима неправедног суде као праведног и праведног суда као неправедног и тако затиру мале народе, и за њихово покајање, од Господа молимо. Подај Господе.

Да се избавимо од природњака и чаробњака и научника који се Бога не боје и људи не стиде, већ о злу мисле и оруђа за масовну погибељ људи смишљају, и сву Божију земљу красну и уређену уништавају, и за њихово покајање, Господу се помолимо. Подај Господе.

Да престане примена Божије науке на чедоморство, безболну смрт, генетску и атомску разградњу и преизградњу, и на свесно смањење броја Божијих људи на планети Земљи, од Господа молимо. Подај Господе.

За избављење од духа буне и немира и страначких раздора међу децом Божијом, и да она дају добро сведочанство вере пред људима, Господу се помолимо. Подај Господе.

За престанак самоуништења српског народа у ратовима за туђе интересе и победе и границе и изворе, Господу се помолимо. Подај Господе.

Да се уразуме одрођена и залутала српска Божија чељад па да се охрабре и да своју браћу више не издају, а очевину и дедовину више не продају, Господу се помолимо. Подај Господе.

Још се молимо да се у покајању и смирењу сачувамо од скверни и мрзости опустошења на месту светом на коме се благовести блага реч Божија. Подај Господе.

За благорастворење ваздуха, за изобиље плодова земаљских и времена мирна, за заштиту Божије творевине од безбожничких насртаја на њу, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Од отровних помисли, сложених демонских мисли и речи, од отровних гасова, штетних испарења и зрачења радиоактивног отпада да се избавимо ми, и да сва Божија творевина опстане, од Господа молимо. Подај Господе.

Од сваке агресије твораца ратова и разоритеља небеса, од смртоносних товара и направа, токсичних магли и хемо-трагова њихових што падају на нас као мртвачки покров–да нас избави Цар мира и Спас душа и телеса наших–од Господа молимо. Подај Господе.

Још се молимо да се избавимо од људи којима је на језику мир а у срцу рат и демонска помисао и варварски плен и нечасни добитак, и за њихово покајање. Подај Господе.

Да се наш православни род избави од нових и неочекиваних крсташких најезди и крсташке отимачине и лицемерне правде богомрске, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Да се наш православни род спасе од увезене и наметане нам убиствене и самоубиствене културе и администрације и пословништва и богова рата и екселенција и старова и прелата што широм света бришу стопе и сасецају корење православног ромејства и оцрковљених култура, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Да се избавимо од сваке невоље, гњева и опасности која нам прети од оних што себе називају плаћеницима и псима рата, и за њихово покајање, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Да не будемо удеоничари оних који широм планете сеју ветрове и убирају огњене и нуклеарне пожаре–синова овога света који искушавају синове светлости, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Човекољубиви Господ да нас заштити од крсташтва и xихада и тероризама који се заједно са временским непогодама обрушавају на васиони свет, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Још се молимо да се наш православни род на Косову и Метохији спасе од мржње наших суседа и свих непријатеља наших, понајпре од демонске мржње шиптарске и арнаутске, и да се њихова мржња преокрене у њихово покајање, еда би и они били научени заједничењу са људима и постали причесници јеванђелске љубави Божије, од Господа молимо. Подај Господе.

Господ да се смилује на нас и да нас избави од налета адске прљавштине и депресије и карцинома и леукемије што затиру наш српски народ многогрешни и многострадални, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Да се наш православни род спасе од сваке уније са уцењивачима и клеветницима истине, и да не ступа у њихово ропство ствари лепих за гледање и укусних за јело и надмених за живљење, Господу се помолимо. Господе помилуј.

Господ да нас укрепи својом свемоћном силом Причешћа, еда бисмо и речју и делом устајали против сваког безакоња и човекомржње, безумља и братомржње, израбљивања, угњетавања и поништавања свих немоћних и болесних, обесправљених и презрених људи који су као ми Божија чеда, од Господа молимо. Подај Господе.

Заштити нас и помилуј Свесвета Тројице Боже наш, еда бисмо сви познали да си Ти Једини Бог живих и мртвих, Једини Моћни и Свемоћни Господ, Цар и Судија васељене, те да само Теби приличи свака сила и слава, част и поклоњење и суд, Оцу са Сином и са Светим Духом, сада и увек и у векове векова и на сву вечност. Амин.

* * *

The post-nuclear epoch can be described hymnologically, and titled: Biological zone of sin, passion and death, and ecological zone of storms, atomic nuclei and fire. Its accompanying or introductory annotation would, however, sound something like this:

While Kafka, the great experimenter of illnesses, pain and suffering, from which he drew his piety, was living gripped by the Austrian administrative devil, he wrote these lines: We live in evil times. This can already be seen in the fact that nothing bears its real name any more. Everything sails under false flag and not one word corresponds to the truth (…) we live in times possessed by demons to such an extent that good and righteous deeds can only be done in utmost secrecy, as if they were something illegal. War and revolution do not cease to exist. On the contrary; our increased insensitivity stirs their flame.

Other experimenter, a traditional Christian and shepherd who lives in our atomic and apocalyptic epoch, archbishop of Pec and Serbian patriarch Mister Paul, says that obscure and evil shamefulness reigns everywhere around us, but despite this he not only provides us with his fatherly consolation but announces that greatness lies in serving and giving ourselves to fellow-men, and by his grandiose achievement he also confirms that the only liberated place, liberated from various filthiness and slavery, is the place of Holy and Divine Liturgy. According to him, every Evangelic devotee can keep his mind even in Heavenly Kingdom, only without pride and uneasiness, which we can see in the example of old man Silvanus which lead us to conclusion that even in hell we can keep our mind only without desperation. Therefore’ the confusion is caused by those ascetics among us who, allegedly, keep their mind in Heavenly Kingdom, while at the same time they repeal and neglect divine ethos as well as characters of Holy Fathers. They allegedly speak the truth, but we can see that they do it without affection. Well, do they generally speak the truth? Can such alleged ascetics and spiritual fathers be the carriers of flawless calmness and modesty, if they constantly stumble over demonic thought and suffer from suspicions and passions? They boil with intolerance of everyone who is not suitable to them; actually, they have never dared to love their fellow-men so- they hide this by alleged zeal for the truth, which in their case looks more like tightening the noose around necks of those they are fighting against. Apart from all this, they are preoccupied with complex thought and suffer from need to check every Christians assembling pulse and to determine the material they are made of. In a word, they gave themselves the right to issue a certificate in Orthodoxy and be a kind of Orthodox inquisition among brethrens!? However, they have forgotten about the forthcoming last Judgment which waits for them as well before they enter Heavenly Kingdom, I suppose; for where would the only Orthodox Christians among us go if not there?! But the fact that our criterion is one thing, and the criterion of the One Who will once again shake the heavens something else, luckily involves everybody.

PROTESTS AND PRAYER BOOKS
OR NEW ENTREATY FOR SALVATION OF GOD’S CHILDREN
AND FOR PRESERVATION OF GOD’S CREATION
May we always eat together the same Bread and drink from the same cup, and may the Altar-table and God’s word be our entire consolation, from now to eternity, let us pray to God. Give us, oh Lord.

May our pious people and their shepherds and guides preserve and liberate themselves from anti the Church, anti the asceticism and impious theology, let us pray to God. Give us, oh God.

Let us pray to God for the firmness of our holy Churches of God, for dignified representation and manifestation of Catholic Church in our dioceses, parishes and monasteries, for the consciousness of our laymen of their royal and clerical dignity and service, and for the victory of God’s People over the spirit of sects. Lord have mercy.

Then we pray that the Lord of abundant harvest would bring onto His field enough messengers of the Holy Spirit, and that He would continue to send to His devoted people desired shepherds. Lord have mercy.

May our Lord save us from the spirit of selfishness, greed and self-conceit, which makes us wear masks, decorate and paint our faces, may our Lord give us eagerness to live assembled and to decorate ourselves with virtues, let us pray to God. Lord have mercy.

May our Lord protect, save, spare and salvage us from the spirit of every passion which rages through the world, from various sins of body and soul, and from cremation of bodies which are temples of His Holy Spirit, let us pray to God. Lord have mercy.

Let us pray to God for the spirit of repentance and for rejection of desires of the flesh, rage and slaughter of the God’s children, and for firmness in the gift and invocation by which we were called upon. Lord have mercy.

Then we pray that the righteous rage of God restrains everyone who, possessed by devil is thinking out Godless and lascivious plots, and that they repent as well. Give us, oh Lord.

Let us pray to God that He protects every child in this world from sexual abuse and deadly drugs, from worthless and bad things of every kind and devastating music, from vain and lascivious parties and spiritualisms, from virtual magic and destructive imagination, from fashionable and showy vanity and squandering in times of starvation and misery and illnesses of our fellow-men and from every dishonest dealing and profit. Give us, oh Lord.

May philanthropy, truth, justice and repentance pervade every individual who got rich dishonestly and his affairs, so that they would help poor and unemployed fellow-men unto the glory of God, let us pray to God. Give us, oh Lord.

Let us pray to God that, enlightened by the Holy Spirit, the Spirit of the Truth, we do not glorify vain and passionate people and false prophets and falling star, but to live life pleasing to God like His Holy people do. Give us, oh Lord.

May the Gracious Comforter and omnipresent inspirer protect us from devastating power of creators of dreams, and may He become our treasury of welfare, let us pray to God. Give us, oh Lord.

May every blinded seller of body and soul to evil people and demons come to their senses and repent, and may every homosexual libertine – men, women, children, magicians repent, let us pray to God. Lord have mercy..

Let us pray to God that spouses direct their life-giving force of creation and birth away from the low birth-rate and towards childlike delights, and that many among them transform their enthusiasm for pets into love for children. Give us, oh Lord.

Then we pray that entirely stops extermination and misuse of conceived God’s children of Serbian people, of every Christian nation and entire world, so that God’s commandment about birth, multiplication and settling of the entire World would be fulfilld. Give us, oh Lord.

Let us pray to God for protection from every spiritualism, magic and witchcraft, and gambling of our youth. Give us, oh Lord.

Over and over again let us pray to God for protection and salvation of every white and black magician, witch and sorcerer, guru, clairvoyant and gambler, and for their repentance. Give us, oh Lord.

Let us pray to God that we crucify our passions and desires and that we do not get under influence of desire of flesh and thought, but to do everything for love for Christ. Give us, oh Lord.

Then let us pray to God for the destruction of power and recalcitrance of creators of order in Universe who secretly cut out and alter God’s world, so that they would stop bringing misery and destruc-tion on infinite number of people, and to repent. Give us, oh Lord.

May the usury and dishonest profit become extinct, and may finally stop the trade in white slavery, infants, conceived children and bodily organs of the living and the deceased, over and over again let us pray to God. Give us, oh Lord.

May we save ourselves from Mammon’s emissaries who with filthy money destroy small nations, and may they repent, let us pray to God. Give us, oh Lord.

May we salvage ourselves from naturalists, magicians and scientists who fear not of God and who are not ashamed of people, but think about evil and weapons for massive destruction of people, and de-stroy beautiful and decorated God’s earth, may they repent we pray to God. Give us, oh Lord.

Let us pray to God that His sciences stop being applied to infanticide, euthanasia, genetic engineering and nuclear fission, and to conscious reduction of God’s people on this planet. Give us, oh Lord.

Let us pray to God for liberation from spirit of rebellion, riots and partisan discord among God’s children, and may they give a good testimony of faith to people. Give us, oh Lord.

Let us pray to God for the end of self-destruction of Serbian people in wars which are led for interests, victories, borders and wealth of others. Give us, oh Lord.

Let us pray to God that estranged and stray Serbian children of God come to their senses and thus encouraged may they never betray their brothers again and sell their patrimony. Give us, oh Lord.

Then we pray that in repentance and humbleness we preserve ourselves from desecration and malicious devastation in the holy place where gracious word of God is announced. Give us, oh Lord.

Let us pray for the healthful weather, abundance of earthly fruits and peaceful times, for the protection of God’s creation from godless attacks. Lord have mercy.

We pray to God that we salvage ourselves from poisonous ideas, complex demonic thoughts and words, from toxic gases, harmful fumes and radioactive contamination, and that entire God’s creation survives. Give us, oh Lord.

We pray to God that the Emperor of peace and the Saviour of our souls and bodies saves us from every aggression of war creators, from deadly weight and their tools. Give us, oh Lord.

Then we pray that we save ourselves from people who speak about peace but hide in their hearts war, demonic notions and dishonourable profit, and that they repent. Give us, oh Lord.

Let us pray to God that our Orthodox people salvage themselves from any new and unexpected invasions of crusaders and their robbery and hypocritical godless justice. Lord have mercy.

Let us pray to God that our Orthodox race salvages from imported and imposed deadly and suicidal culture, administration, dealings, and from war gods, excellencies, stars and prelates which erase footsteps and cut off roots of Byzantine Orthodoxy and Church cultures throughout the world. Lord have mercy.

Let us pray to God for our liberation from every trouble, rage and danger which threatens us from those who call themselves war mercenaries and dogs, and for their repentance. Lord have mercy.

May we never be the accomplices to those who throughout the world sow winds and collect fiery and nuclear fires, to sons of this world who tempt sons of light, let us pray to God. Lord have mercy.

Let us pray to philanthropic God for protection from crusade, jihad and terrorism which together with natural disasters are swooping on this world. Lord have mercy.

Then we pray to God that our Orthodox people in Kosovo and Metohija save themselves from hatred of their neighbours and every other enemy, primary from demonic Albanian hatred, and that their hatred transforms into their repentance, so that they would learn to partake in communion with other people and thus become communicants of evangelical love of God. Give us, oh Lord.

May the Lord take pity on us and salvage us from the blow of infernal dirt, depression, cancer and leukaemia which are exterminating our sinful and agonized Serbian nation, let us pray to God. Lord have mercy.

Let us pray to God that our Orthodox people salvage themselves from every union with blackmailers and slanderers of the truth, and may they never join their slavery which consists of things beautiful to watch, tasteful to eat and haughty to live in. Lord have mercy.

Protect us and have mercy on us, oh our Saviour, so that every one of us would know that Thou are the Only World, the Trice-holy God of the dead and the living, the Only Mighty and Almighty Lord, the Emperor and the Judge of the universe, and that only for Thou is appropriate every might and glory, honour and adoration and judgment, for Father with the Son and the Holy Spirit, now and ever and unto ages of ages, and for eternity. Amen.