Манастир Светих Јоакима и Ане, Стрмац

manastir_strmac_1-272x220

Манастир Стрмац је подигнут на темељима старог манастира који датира из 1313. године, који је срушен за време Турака. Касније је 1680. године подигнута црква посвећена Светом Јоакиму и Ани.

Историја

Манастир је по предању, откривен тако што је један дечак, који је боловао од губе (лепре), заспао под једном зовом, и у сну му се јавило да лежи на светом месту. Када се пробудио, видео је да је сав очишћен од болести своје, само му је на левој руци остао ожиљак да сведочи да је некад имао губу. Отишавши својој кући, у село Шошиће и све испричавши својим родитељима и мештанима, они сами кренуше да откопавају и налазе темеље цркве. Ктитор цркве није познат али је сигурно народна задужбина. Сама црква је приземна грађевина – брвнара.
Манастир је познат као целебни и доста људи долази недељом и празницима да им се чита молитва за здравље а брачни парови који немају деце долазе у Манастир, где им се даје грожђе са лозе Св. Симеона из Манастира Хиландар. Стрмац је једно време био испосница манастира Студенице а повезује их иста слава – Мала Госпојина и Св. Јоаким и Ана коју манастир Стрмац слави.
За време Другог светског рата манастир Стрмац је био женски, под управом Игуманије Косијане где је било 12 монахиња, као и монаси са Валама старог (отац Флавијан који је и сахрањен у Стрмцу). Од 1949. године, манастир Стрмац је мушки.