Манастир Светог архиђакона Стефана, Лепенац

manastir_lepenac_1-272x220

Манастир Лепенац  налази се на десној обали реке Расине, и удаљен је од главног пута Брус-Крушевац свега 700 метара. Манастир посвећен Светом Стефану. Спада у једне од највећих и најлепших манастира Моравске школе.

Историја

Манастир је саградио непознати ктитор, а изградња се одвијала у два наврата. Темељи манастира никли су у 14. веку, али због смрти ктитора, зид цркве био је изграђен свега 3 метра висине. Након краћег периода, настављена је изградња манастира али са скромним уметничким и материјалним могућностима.

Архитектура

Манастирска црква је имала основу сажетог триконхоса са припратом и кубе које је требало да почива на пиластрима. Све апсиде су споља вишестране, изнутра полукружне. Са дужином од преко 20 метара, представља једну од највећих грађевина моравске школе. Старији начин зидања по узору на споменике моравске школе сачуван је у висини од око 2 метра.
Манастир је од велике важности за целу Бруску општину као културно, верско и туристичко место. Такође, манастир је неколико пута обнављан, а задња већа обнова била је седамдесетих година 20. века.