Спомен иконе Пресвете Богородице „Млекопитатељице“

Чудотворна икона Пресвете Богоматере, звана Галактотрофуса, то јест Млекопитатељница, налазила се најпре у манастиру Светог Саве Освећеног. Када овај велики светилник Божји имађаше да се пресели у царство Божје, рече својој братији, окупљеној крај његове постеље, да ће после доста времена доћи у тај манастир са запада један царски младић монах, по имену такође Сава, и да њему за благослов треба дати ову свету икону Млекопитатељнице, а такође и игумански жезал његов.

Од тада прође доста времена, око седамсто година, но братија држаше завет свога великог оца и заштитника. И када у своје време (почетком тринаестог века) дође у Свету Земљу Свети Сава, први архиепископ Српски и Чудотворац, и када посети манастир Светог Саве Освећеног, пред њим се покрете ова света Икона, а жезал паде и поклони му се. Братија Саваити му тада саопштише завештање свога духовног Праоца, и дадоше му ову чудотворну Икону и жезал, а уз то придодаше и икону Пресвете Богородице звану Тројеручица.

Тада их свети архиепископ Српски донесе у Свету Гору и положи их овако: Свету Тројеручицу у саборном храму Пресветс Богородице у Хиландару, чудотворну Млекопитатељницу у своју келију типикарницу (или Испосницу) у Кареји, а жезал у једној келији, званој „Патерица“, на Кареји. Вредно је пажње и спомена још ово: што је Свети Сава поставио свету икону Млекопитатељницу с десне стране на иконостасу Поснице, тамо где обично стоји икона Спаситеља, која је смeштена с леве стране.

Копија ове чудотворна икона је 26.10.2009 год., дошла и остала у манастиру Светог апостола и јеванђелиста Луке у Бошњану и од тог тренутка се 25. јануара по новом календару слави Икона Млекопитатељица.

Тако је било и ове године, са игуманом ове Свете обитељи архимандритом Алексејем и његовим сабратом протосинђелом Луком, саслиживали су протојереј Дејан Миленковић старешина храма Успења Пресвете Богородице у Варварину,старешина Покрава Пресвете Богородице на Расини протојереј Мирослав и ђакон темнићки Иван Петронијевић. На крају литургије је пререзан славски колач уз велико присуство верног народа, а колачарка Светлана Мијалиловић из Паруновца се постарала да се Света Литургија настави трпезом љубави.