Света Литургија на дан Свете Ксеније Петроградске у Мудраковцу

Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Архијерејску Литургију у Мудраковцу са свештенством на дан свете Ксеније Петроградске и свете Ксеније Римљанке у цркви Свете Тројице у Мудраковцу. Служили су и Архијерејски Намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, епархијски секретар протојереј-ставрофор Драги Вешковац, свештеник Ненад Драгичевић, архимандрит Серафим (Божић) игуман манастира Денковац и јерођакон Иринеј (Цветковић) из истог манастира, протођакон Андрија Јелић и домаћини свештеници ове цркве Иван Цветковић и Растко Петковић.

Овом приликом је епископ Давид освештао недавно завршену палионицу за свеће, која је уједно и параклис посвећен Светој Ксенији Петроградској, великој руској и свеправославној светитељки која је и овде у нашем роду јако поштована и чије житије је ојачало побожност многих. Након тога је служена јутарња служба а у наставку Света Литургија.

Света Литургија је служена уз учешће великог броја верника. За певницом су појали појци мудраковачке парохије коју је водила госпођа Весна Давидовић. По прочитаном Еванђељу о десет девојака дивно је беседио свештеник Ненад Драгичевић, који је и започео изградњу палионице када је овде за кратко време био на парохији. Да радост буде већа, на дан светитељке Ксеније коју је Христос прославио због велике љубави и жртве, већина се причестила Светим Христовим Тајнама и тиме показала да без Христове жртве ниједна друга није спасавајућа и животворна. На крају Свете Литургије Епископ се обратио свештенству и народу са кратком и поучном беседом.

Славски колач је са Епископом преломио председник Црквене општине г. Мирољуб Минић. Припремљена је и трпеза љубави, која јесте наставак Свете Литургије, за којом се старешина Иван Цветковић захвалио Епископу Давиду и браћи саслужитељима на дивном литургијском дану и освећењу палионице. Како доликује и приличи, уручени су и скромни дарови. Хладно и тмурно време није могло да утиче на расположење и радост свих који су били присутни. Диван је Бог у светима својима!

Далибор Ђорђевић, студент IV године Православног Богословског Факултета у Београду