Војно свештенство у ослободилачким ратовима Србије

У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је отворена изложба „Војно свештенство у ослободилачким ратовима Србије (1804–1918)“ која је плод сарадње Архива Српске Православне Цркве и Медија центра „Одбрана“.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су председник Републике Србије г. Томислав Николић, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић. Отварајући изложбу, патријарх Иринеј истакао је да је данашњи сусрет прилика да се чује нешто више о улози Цркве и свештеника у нашим ослободилачким ратовима, што није био случај у неким прошлим временима.

- Сви наши непријатељи (и нашег народа и наше културе) су чинили прве кораке да тај народ лише интелигенције у коју су спадали и свештеници, јер су знали да свештеници представљају и воде народ, када нестану, нестаје и њихових учитеља и њихових духовних вођа – нагласио је патријарх Иринеј подсећајући на велике недаће кроз које су народ и Црква прошли у вековима за нама.

Он је, такође, изразио наду да је то време за нама, и да смо се поново вратили својим коренима, својој историји и култури, због које смо то што јесмо.

- Српска Црква је била увек са народом, а напредак народа, био је и напредак Цркве, а страдање народа, било је увек и страдање Цркве и о томе сведочи и наша целокупна историја – поручио је патријарх Иринеј додајући да су свештеници током ратова храбрили српску војску, подизали морал војника, говорили о родољубљу, као и то да је част погинути за отаџбину и ближње своје.

Према речима директора Медија центра „Одбрана“ пуковника Стевице С. Карапанџина, ова изложба је прилика да се подсетимо једног важног сегмента нововековне српске, уједно и црквене и војне историје, јер је то било време када је српском војнику Бог био најважнији савезник и када је тај исти војник био непобедив.

- С обзиром на чињеницу да су у српској војсци били присутни још од 1804. године, војни свештеници током ратова нису имали потешкоћа са схватањем своје улоге и задатака које су им постављале војне власти. Својим ангажовањем они су значајно допринели очувању традиционалних националних и верских вредности и очували висок морал војника у најтежим ратним приликама. Редовно су били у првим борбеним редовима, или у болницама уз рањене и оне на самрти – подсетио је пуковник Карапанџин додајући да су војни свештеници освештавали војне заставе, након чега су оне имале статус светиња и чуване су по цену живота, као и да ниједна српска пуковска застава током Великог рата није пала у руке непријатељу. Како је истакао, 239 војних свештеника, рабина, имама и капелана допринело је да уз брилијантни официрски кор, храбре и пожртвоване војнике и национално јединство духа, из Великог рата не изађемо физички уништени као народ.

Присутнима су се обратили и један од аутора изложбе директор Архива Српске Православне Цркве г. Радован Пилиповић, доцент бањалучког Филозофског факултета др Горан Латиновић, као и директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у Министарству правде др Милета Радојевић.

Изложба ће бити отворена до 20. марта 2015. године, а сви заинтересовани имаће прилику да погледају изложбу сваког дана осим недеље у времену од 11 до 19 часова.

 

 

Извор: odbrana.mod.gov.rs, spc.rs

фото:ђакон Драган Танасијевић