Прослављена манастирска слава – Младенци у манастиру Светог Луке у Бошњану

 У недељу, 22. марта 2015. године,  празнoвали смо младенце, у спомен на страдање светих четрдесет Мученика Севастијских, који су пострадали за Христову веру 320. године. На овај дан се празнују Младенци, јер су страдалници били младићи, па је тај дан повезан са прастарим обичајем даривања младих брачних парова, оних који су се венчали од претходних Младенаца до тада. Овај дан је посвећен њима и због венаца којима су мученици овенчани (венчани) љубављу Христовом. Јер и на венчањима у цркви, на главе младих супружника (младенаца), се стављају венци, који имају троструку символику: венци царски-сваки је човек цар у свом микрокосмосу, својој кући; венци мученички, јер у браку треба подносити жртве; и венци бесмртне славе у Царству Христовом. Овим се указује на то да супружници треба да буду један другом верни, као што су севастијски младенци били верни Христу и да ту верност и љубав никакво искушење не може и не сме да савлада.

Началствујући на Светој Литургији био је архимандрит Алексеј игуман ове свете обитељи, а са њим су сасуживали Архијерејски намесник Темнићки протојереј-ставрофор Ђорђе Марјановић, протосинђел Лука, протојереј Александар Ерић, протојереј Душан Марковић пожаревачки, протојереј-ставрофор Томислав Гајић, протонамесник Александар Лукић, протонамесник Рајко из Ћуприје и ђакон Иван Перонијевић.

Присутни верници који су се припремали за Свето Причешће приступили су светој Чаши. У великом присуству верног народа освештан је и преломљен славски колач овогодишњег свечара. Литургијско славље настављено је у манастирској трпезарији на трпези љубави.

 

ђакон Иван Петронијевић