Крушевљани у манастиру Бешки на Скадарском језеру

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида свештенство цркве Лазарице на челу са старешином свештеником Жељком Марковићем и ђаконом Стефаном Поповићем као и хор Свети кнез Лазар под вођством протинице госпође Ружице Вешковац присуствовали су слави манастира Бешка на Скадарском језеру. Манастир Бешка који се налази на истоименом  острвцету у Скадарском језеру задужбина је Свете Јелене Балшић ћерке кнеза Лазара.

Светом архијерејском литургијом, коју је служио Митрополит црногорско приморски Амфилохије, благосиљањем славског колача, доделом књижевне награде „Јелена Балшић“ и празничном духовном академијом,  у манастиру Бешка  прослављен је празник Благовести Пресвете Богородице – храмовна слава ове древне светиње.

Светом службом началствовао је Митрополит Амфилохије, а саслуживало му свештенство Митрополије црногорско-приморске и Епархије крушевачке, док су за певницом били чланови  хора „Свети кнез Лазар“.

„Богонадахнута и богомудра Јелена Балшић, кћерка Лазара, великомученика косовског, сестра великога Стефана Високога и кћерка царице Милице, је Богом озарена, Богом просвећена, од својих родитеља научена да управо ову црквицу, задужбину своју посвети Благовијестима“, рекао је у својој беседи Митрополит Амфилохије.

Митрополит је  потом  историчару уметности из Београда Николи Кусовцу уручио орден Светога Саве, којим га је на његов предлог одликовао Свети архијерејски синод СПЦ.

Потом је уприличена додела књижевне награде „Јелена Балшић“, коју Митрополија црногорско-приморска од 2006. сваке друге године додјељује истакнутим књижевним ствараоцима на српском језику.

Овогодишњи лауреат је песник Драган Лакићевић из Београда, којем је стручни жири у саставу: др Валентина Питулић, др Мило Ломпар, др Душко Бабић, Ранко Јововић и Љубица Петковић награду доделио за укупно књижевно стваралаштво.

Потом је изведена празнична духовна академија у којој су учествовали појац Даница Никић, глумица Вјера Мујовић и чланови  хора „Свети кнез Лазар“.

Манастирско сестринство приредило  je богату славску трпезу хришћанске љубави.

 

ђакон Стефан Поповић