Божури Царева града цветају и миришу у Царском Призрену

Професор Богословије Светих Кирила у Методија у Призрену, господин Дејан Ристић, најлепше је дочарао посету крушевљана Царском граду Призрену, речима: ''Божури Царева града цветају и миришу у Царском Призрену''.

Наиме, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, дана 16. маја текуће годинe, ансамбл ''Божури Царева града'' посетио је Призрен, Богословију, Саборни Храм Светог Ђорђа, Богородицу Љевишку, Свете Архангеле...
Тога дана, у поподневним сатима, ученици и професори призренске богословије дочекали су крушевљане уз радосне осмехе и богату трпезу љубави. Како у тој богословији има доста ученика из наших крајева, као и професора, младе богослове је изненадила посета њихових родитеља који су заједно са Божурима кренули на поклоњење призренским светињама. Након трпезе, у дворишту богословије, уз српске народне песме у извођењу Божура и богословаца, путници су се одморили од пута, а касније прошетали царским Призреном. Вечерњу службу у Саборном Храму Светог Ђорђа, служио је протосинђел Андреј, професор призренске богословије, док су богословци узносили Богу похвалне песме. Касније су се Божури сместили у новом ''Душановом конаку'' у манастиру Светих Архангела, где их је уз Трпезу љубави дочекао игуман Михајло, који се по ко зна који пут показао као истински домаћин.
У јутарње сате седамнаестог дана месеца маја ове године, Божури су литургијски заједничарили са богословима и верним народом у Саборном Храму Светог Ђорђа. Литургијом је началствовао високопречасни протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор нишке богословије, уз саслужење свештенства рашко-призренске, нишке и крушевачке Епархије.
Након Свете Литургије, Божури су се вратили у Свете Архангеле, где су учествовали на петнаестој смотри фолклора ''У сусрет Видовдану 2015''. У предивном амбијенту, из порте манастира Светих Архангела сатима је одзвањао звук српских кола и песама, а хиљаду младих уметника, на свој начин су Богу узнели хвалу.

У касним поподневним сатима, Божури су кренули за Крушевац, са молитвеном жељом да ускоро опет посете Царски Призрен, како би се и опет нахранили лепотама призренских светиња и осмесима младих богословаца.

Призрене, до наредног виђења остај нам с' Богом!