Прослава храмовне и градске славе у Трстенику

У храму Свете Тројице у Трстенику 31. маја 2015.године на дан Силаска Светог Духа на апостоле – Тројице, празнично и свечано отпочела је прослава црквене славе и славе града Трстеника.

Најпре је уследила Света Литургија која је окупила верни народ да отпева хвалу Господу и осведочи испуњење Његовог обећања „Благословен јеси Христе Боже наш, Који си показао Апостоле премудрим ловцима, пославши им Духа Светог. Помоћу њих си задобио Васељену, Човекољупче слава Ти.“ (тропар празника)

Након Свете Литургије одслужено је Вечерње педесетнице, када су принете коленопреклоне молитве:  „ ...са Свете висине Своје погладај, Господе, на овај присутни народ Твој који очекује од Тебе богату милост. Посети нас Добротом Твојом; избави нас од насиља ђавољег; утврди живот наш Твојим светим и свештеним законима. Анђела верног Чувара додели народу Твом; сабери све у Царство Твоје, подај опроштај онима који се у Тебе надају...“ (молитве на Вечерњу Свете Педесетнице)

По завршеној Вечерњој служби верни народ је свечано кренуо у Свету Литију кроз град певајући химне и узносећи молитве: „за благоверни и христољубиви народ, за његову моћ, победу, одржање, мир, здравље, спасење, и де му Господ Бог наш нарочито да непредак и потпору у свему“, „да овај град (и сваки град и земља) буду сачувани од глади, помора, земљотреса, поплаве, пожара, мача...“ (молитве обреда литије).

Направивши опход народ Цркве се обрео у храму када је пресечен славски колач, а потом уследила трпеза љубави.