Прослављен празник Силаска Светог Духа на апостоле у шаначкој парохији

Sanac 12

У недељу, 31. маја 2015. године, верни народ шаначке парохије сабрао  се у цркви Св. преп. муч. Петке у Шанцу, да литургијски прослави празник Силаска Светог Духа на апостоле. Светом  литургијом началствовао  је протојереј Мирослав Николић, парох шаначки, уз саслуживање протојереја-ставрофора Слободана Станојевића. После свете Литургије уследила је служба са молитвама, током којих су сви клечали  и плели венце од траве и цвећа.

Према устаљеном обичају, након литијског опхода око цркве, настављене су литијске молитве поред дрвета записа у црквеној порти, где је  преломљен  и славски колач. Ове године колачар био је Ненад Миљковић из Шанца. Литија је потом наставила своје кретање кроз село. Људи су излазили испред својих кућа указујући поштовање према литији и послужујући учеснике литије водом, соковима  и слаткишима. Жене и девојке су из сита бацале зрна житарица помешана са бомбонама, призивајући Божији благослов на своје домове и њиве, а разиграна деца су ове дарове весело сакупљала.

Литија је истог дана ишла и  кроз село Гавез до дрвета записа изван села и назад до сеоског дома, где је преломљен колач. Колачар је био Радисав Станојевић из Гавеза.

На други дан Св. Тројице, литија је ишла кроз село Велика Крушевица, од засеока Јагодњак, застајући код старих дрвета записа, ради литијских молитви за благостање читаве природе, као и испред кућа домаћина који су излазили да послуже учеснике литије.  Литија је завршена ломљењем колача и послужењем  испред цркве Св. Петке у Великој Крушевици. Колачар је био Мирослав Драгићевић из Велике Крушевице.