Владика Давид служио Свету Литургију у манастиру Плеш

У недељу, 14. јуна 2015. године,  Епископ крушевачки Господин Давид служио је Свету Литургију у манастиру светих бесребреника Козме и Дамјана у селу Плеш које се налази на петнаестак километара северозападно од Александровца. 

Манастир се налази у пределу над којим доминира град Козник, средњевековно утврђење у народу још познато као Јеринин град, тешко приступачано јер се налази на 922 метра надморске висине. Предање за овај град, који доминира и контролише широк простор и везу између Жупе и Ибарске долине, везује име Радича Поступовича.

Цела област око града се назива Расина због чега се Козник повезује са Радичем Поступовићем коме је на Расини деспот Стефан 1405. године издао две повеље. У народној епској поезији Поступовић је називан и Раде Облачић или пак Рајко од Расине, због чега се и ова два имена везују за Козник. Све то чини могућим да се и подизање манастира у Плешу повеже с тим временом и великашем.

Манастир је у горњем току Расине, поред села Плеш. До њега се долази од правца Врњачке Бање, Александровца, Крушевца или Бруса ка путу који иде преко Јошаничке Бање за долину Ибра.