Јефимијини дани у Трстенику

DSC_0370_pozornica

У периоду од 16. до 20. јуна у граду Трстенику одржани су двадесетосми Јефимијини дани. Ова културна манифестација окупила је велики број еминентних личности из области културе и уметности, који су по угледу на велико Јефимијино наслеђе допринели да се оно не заборави, а потом и њена духовна ризница обогати.

Председник општине ,господин Мирослав Алексић, отворио је овогодишње Jефимијине дане указавши на величину духовног наслеђа које негује манастир Љубостиња, а према коме има велику част и одговорност град Трстеник и његов народ. Управо су Jефимијини дани скроман допринос ономе што су нам оставили у наслеђе Свети кнез Лазар, Света кнегиња Милица и монахиња Јефимија.

 На свечаном отварању представљена је изложба слика Невенке Рајковић и одржан концерт групе „дуо модерато“. „Јерменско-српско вече“ одржано је 17. јуна, када је град Трстеник дочекао песника и почасног конзула Бабкена Симоњена из Јерменије. Наредне вечери представљен је научни зборник „Кнегиња Милица-монахиња Евгенија и њено доба“. У петак 19. јуна у порти храма Свете Тројице, одржана је свечана академија поводом 610 година од смрти кнегиње Милице. Док је последње вече ове манифестације, по традицији, одржано у порти манастира Љубостиња, када су песници изнели своја приношења „Јефимији у част “, уз подршку „Београдског мушког хора“. Свечаности су  присуствовали игуманија манастира Љубостиња мати Христина, председник општине господин Мирослав Алексић и  градски челници, свештенство Епархије крушевачке, српски и инострани песници и многобројна публика.

 

Ђакон Данијел Стефановић