Војни оркестар „Станислав Бинички“ одржао концерт у Крушевцу

У оквиру Видовданског програма, вечерас је у биоскопу „Крушевац“ одржан концерт уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ и хора „Свети кнез Лазар“. Дириговали су Катарина Божић и Павле Медаковић, а одабран репертоар наишао је на одличан пријем крушевачке публике.

„Востани Сербије“, „Креће се лађа француска“, „Тамо далеко“, „Српкиња“,,,. неке су од композиција које су маестралним извођењем хора и оркестра, као и уметничким дириговањем Катарине Божић и Павла Медаковића, оставиле снажан утисак на публику, која није често у прилици да ужива у оваквим нумерама.

Ансамбл „Станислав Бинички“, први српски симфонијски оркестар, основан је још давне 1899. године, наредбом краља Александра И Обреновића, а први диригент био му је управо Станислав Бинички. Ансамбл и данас достојно носи његово име и деценијама наставља племениту мисију, упоредо афирмишући музику из наше и светске музичке баштине. Музика коју изводи оркестар снимљена је на преко 300 грамофонских плоча, касета и ЦД -а. На снимцима је забележено више од 2000 разноврсних композиција, које представљају својеврсну музичку антологију.

Хор Свети кнез Лазар основан је 1991.године по благослову епископа нишког господина Иринеја. Својим појењем редовно учествује на Светој литургији у цркви Лазарици, а 2002.године, освојио је прву награду на фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама“, у Београду. Свој раскошни потенцијал показује на свим значајнијим манифестацијама у граду.

Садржајно и уметнички укомпонован, музичко – сценски доживљај духовне и световне музике, на сцени биоскопа „Крушевац“, показао је да сигурно и зналачко диригентско руковођење (спој младости и искуства), уз координирано и синхронизовано извођење, морају да резултирају високим нивоом културне  вредности концерта, коју је публика знала да препозна.