Патријарх српски Господин Иринеј посетио Крушевац на Видовдан

DSC_1269

У недељу, 28. јуна 2015. године, Крушевац је поводом Видовдана посетио Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј. Он је у Крушевац дошао из Грачанице, где је служио Свету Литургију и помен страдалима на Газиместану. Патријарх Иринеј приликом посете Крушевцу, посетио је новосаграђену цркву на Багдали, цркву посвећену светом Козми и Дамјану у кругу крушевачке болнице и православни храм у насељу Уједињене нације, посвећен светом Николи и светом апостолу Павлу. Поред верног народа и свештенства на челу са епископом крушевачке Епархије Владиком Давидом, Патријарха су дочекали и министар одбране г.  Братислав Гашић, градоначелник Крушевца г. Драги Несторовић и други званичници града и округа.

На свечаној седници Скупштине града Крушевца, која се традиционално одржава на Видовдан- Дан града, уручена су највиша признања заслужним појединцима, предузећима и установама.

У свечаној и достојанственој атмосфери, после интонирања химне „Боже правде“ свечану седницу Скупштине града отворио је председник г. Живан Николић. Он је поздравио високе званице: Патријарха српског Господина Иринеја, министра одбране г. Братислава Гашића,  Епископа крушевачког Господина Давида, председнике општине и градова побратима: Крфа, Бијељине, Рмнику Влчее, Старе Загоре и Жалеца, народне посланике, представнике Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, начелнике округа, добитнике Видовданских награда, представнике привреде, приватних предузетника, директоре установа и организација. Истичући велику почаствованост и добродошлицу Патријарху српском, градоначелник Крушевца г. Драги Несторовић је рекао да Крушевац и Србија обележавају овај дан који превазилази локалне али и националне границе.

Уз честитке суграђанима за дан града, министар одбране г. Братислав Гашић, рекао је да смо последњих месеци сведоци све чешћег напад на два стуба државе војску и Цркву, што се неће дозволити.

У својој беседи, Патријарх српски Господин Иринеј, уз честитке Крушевљанима за Дан града, подсетио је да је Видовдан дубоко урезан у свест народа.

Потом је Његова Светост Господин Иринеј посетио Саборну цркву Светог Ђорђа, владичански двор и цркву Лазарицу.

[embedplusvideo height="367" width="450" editlink="http://bit.ly/1CCX2Tj" standard="http://www.youtube.com/v/inf58WnHE3U?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=inf58WnHE3U&width=450&height=367&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep5032" /]