Свечано бденије уочи Видовдана у цркви Лазарици

DSC_0719

Уочи празника Видовдана, 27.06.2015. године, Епископ крушевачки Господин Давид служио је свечано бденије у цркви Лазарици у Крушевцу. Празник Видовдан је уједно и дан града Крушевца, те је са тим поводом велики број Крушевљана присуствовао служби. Поред бројних гостију и челника градске управе, служби је присуствовала и госпођа Санда Рашковић-Ивић, председница ДСС-а са сарадницима.

По одлуженом бденију, у порти Лазарице, приређен је несвакидашњи уметнички програм. Реч је о грандиозном пројекту у коме учествују изузетни музички ствараоци, а циљ је учешће у Духовној обнови Лазаревог града, каже један од аутора триптиха „Распето Косово“ композитор Мирољуб Аранђеловић Расински. Дело које је  изведено носи наслов "Зидање Крушевца" и прва је од четири слике прве крушевачке опере  "Лазарево обретеније".

Идејни творац овог дела је писац либрета Небојша Лапчевић. У улози Кнеза Лазара певаће баритон, Александар Новаковић, Кнегиње Милице сопран, Лидија Јевремовић, док ће Павле Панин наступити у улози Светог пророка Амоса.

У овом пројекту учествују и вокални ансамбл из Београда „Бели Анђео“ и мали и велики Хор Цркве Лазарице „Свети Кнез Лазар“, а у славу Крушевца изведена je свечана песма композитора Расинског као и спот „In Vivo“ по стиховима Владике крушевачког Давида.

Организатори су Град Крушевац и Културни центар уз помоћ Туристичке организације и Епархије крушевачке.

[embedplusvideo height="367" width="450" editlink="http://bit.ly/1NpG0O8" standard="http://www.youtube.com/v/-zPe6KCdtBo?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=-zPe6KCdtBo&width=450&height=367&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep8555" /]