Свечано прослављен Видовдан у царском граду Крушевцу

DSC_0957

У недељу, 28. јуна 2015. године, када наша Света Црква прославља светог великомученика косовског и кнеза крушевачког Лазара- Видовдан, служена је Света Литургија на платоу испред древе цркве Лазарице у Крушевцу. Свету Литургију је служио Епископ крушевачки Господин др Давид заједно са цењеним гостом из Белорусије Архиепископом пинским и луњетинским Господином Стефаном. Њима су саслуживали свештеници епархије крушевачке, гости-свештеници из Београда и Белорусије (секретар Архиепископа Стефана о. Константин).

У част Видовдана, највећег српског националног празника и Дана града, после Свете Архијерејске Литургије у цркви Лазарици, одакле је формирана Свечана градска Литија, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки др Давид служио је код споменика Косовским јунацима помен страдалима за Отаџбину и веру православну од Косовског боја до данас.

Свечана Видовданска Литија на челу са кивотом, иконом и барјацима Цара Лазара, које су носили представници Војске Србије и крушевачког гарнизона и извиђачког одреда Цар Лазар, уз песму хора "Свети Кнез Лазар", наставила је до касарне "Цар Лазар" где је Преосвећени Епископ Давид освештао Крст за нову истоимену цркву. Свечана Литија је завршила свој пут одакле је и пошла- у цркви Лазарици, где је припремљена Трпеза љубави за уважене госте. Епископ Давид је за време Трпезе љубави поздравио Архиепископа Стефана и подарио пригодне поклоне драгом госту из братске Белорусије.