Прослављена Света великомученица Марина у селу Бошњану

28
Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид, служио је Свету Архијерејску Литургију 30.07.2015. год. у селу Бошњану.

Света великомученица Марина, у народу позната као Огњена Марија, је хришћанска светитељка. Била је родом из Антиохије Писидијске, и била је кћи жреца Јелисеја. Као хришћанка, доведена је пред старешину Олимаврија, да принесе жртву идолима и да се одрекне Христа. Пошто то није хтела да учини подвргли су је разним мучењима, а на крају, пошто је остала постојана у својој вери одсечена јој је глава. То се десило око 270. године. Спомен светој великомученици Марини православна црква даје 30. јула по грегоријанском календару, односно 17. јула по јулијанском.

Са Епископом су саслуживали игуман манастира Св. Луке архимандрит Алексеј, архијерејски намесник темнићки протојереј-ставрофор Ђорђе Марјановић, протосинђел Лука, протојереји-ставрофори у пензији Томислав Гајић и Миодраг Антић, протојереј Братислав Петровић, протојереј Горан Гајић, јереј Иван Матић, јереј Ивица Сврзић, протођакон Андрија Јелић и ђакон Иван Петронијевић.

По прочитаном јеванђељу беседио је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид.

На крају свете Литургије пререзан је славски колач свечара Саве Ђукића, а затим је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид одликовао Граматом, господина Радета Живадиновића и господина Бранислава Михајловића.

По завршеној Литургији у црквеној порти пригодним програмом су се представила дечица КУД "Бошко Југовић" из Бошњана.

Литургијско славље је настављено трпезом љубави у црквеној трпезарији.

ђакон Иван Петронијевић