Сабор у манастиру Наупаре

 У подножју шумовитог Јастрепца, већ више од шест векова, постојано и смело, бодрена и оживотворавана Духом Светим, обитава наупарска обитељ онаква каква је од Светих Отаца основана,  и узноси Славу Богу у Тројици, исповедајући Оца , Сина и Духа Светога, Тројицу једносуштну и нераздељиву.

 Благодат Духа Светога, која ову обитељ у животу одржава, поново и овог Лета Господњег сабрала је све нас којима је овај манастир у срцу да заједно са његовим житељима и чуварима прославимо Бога и Његовог угодника Светог Архиђакона и Првомученика Стефана.  Сабра нас Утешитељ благи да се утешимо примањем Живога Христа у себе, и да сви заједно узнесемо на уздарје Богу оно што је у срцима нашим.

У навече празника након дочека нашег Епископа служено је свечано бденије, у току којега је освештан  славски колач који су принели чланови удружења учесника ратова 1990-1999.

У освит дана Светога Архиђакона Стефана, зарадовани благодаћу Божијом ишчекујући Женика својега, Предвођени својим Епископом крушевачким Г. Давидом као началником свештеног сабрања помесне Цркве крушевачке, отпочели смо Свету  Литургију у којој смо измолили да Господ сиђе на све нас и на предложене дарове, и да нас освешта, и тако освећена узведе у Царство Своје које јесте и биће овде и сада!
По заамвоној молитви, извршен је трикратни опход око Светога храма  у току којега је извршен помен свим уснулим житељима ове свете обитељи. Како су лепо звонила звона манастирска... Како су се лепо веселиле душе свих нас... Како нас живих, тако и оних који животе своје Христу Богу посветише у скиту наупарском. Сетисмо се уснулих крстоносаца, оца Стефана, Игуманије Митродоре, монахиња Ирине, Екатерине, Нимфодоре, Ираиде, и још многих који у свештеној земљи наупарској почивају.
 
Затим је наш Епископ освештао и преломио Славски колач са овогодишњим колачаром, и Архимандритом Дамаскином, узносећи молитве за здравље и спасење њихово.
Трпезом љубави, и беседом о Светом Деспоту Стефану, коју је по благослову Епископа Давида произнела Госпођа Јелена Протић Петронијевић, завршено је овогодишње литургијско прослављње Светога Архиђакона  и Првомученика Стефана.
 
Нека Пастироначалник Христос, молитвама Светога Стефана Архиђакона и Светога Стефана Деспота српског, дадне да се до скончања века сабирамо у наупарској светињи на челу са нашим Епископом, и да сви заједно Богу песму узносимо. 
Нека Господ поживи оне који животе своје , младост своју и здравље своје оставише у овој светињи. Нека нас увек чекају: насмејано лице , чисто срце и вредне руке Архимандрита Дамаскина, брижан и благ поглед и молитва монахиње Агрипине, савет и поука и знање црквеног правила мудре и вредне монахиње Веронике, и брижно срце монахиње Филотеје.
 
Слава Теби Господе што нас сабра у овај свети дан, Тебе јединога молимо да нас увек сабираш на свакоме месту Твоје владавине, и да сачуваш обитељ наупарску до скончања века. Амин.
 
јереј Марко Максовић

bprdura 2

bprdura 2