Епископ Давид учествовао на V Конгресу о деци и наталитету у Александровцу

Дана 26. и 27. августа 2015. године, у Александровцу  се одражава Пети национални конгрес о деци и наталитету, под слоганом " БУЂЕЊЕ СРПСКОГ НАРОДА" а под покровитељством Општине Александровац у организацији Удружења "Опстанак".

Конгрес је благословио и отворио Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид. Обраћајући се домаћину др Југославу Стајковцу, председнику Општине Александровац,  проф. др Драгану Батавељићу, председнику удружења " Опстанак" и свима присутнима, Владика је сведочио бираним, и Еванђељем надахнутим, речима о свестрадању рода Српскога и насушној потреби литургијског начина живота.

Једина наша нада, наше опстајање, наше постојање јесте Христос. Нека нам Он, Сведобри Човекољубиви Господ,  да снагу за жртву рађања, и мудрост за жртву васпитања.

У смирај дана, 26. августа, наш Епископ Давид посетио је Завичајни музеј Жупе у Александровцу. У разговору са директором музеја Иваном Брборићем епископ се ближе упознао са историјом Жупе од времена неолита и чувених жупских венера до данас. Светски познате теракоте са локалитета Витковачко поље, које се налази на 4 км од Александровца према Крушевцу, припадају светској културној баштини и излагане су у најпознатијим светским музејима. Поред њих, у музеју се налази мноштво предмета и докумената из римског времена, потом средњег века, времена ропства под Турцима као и 19. и 20. века. У Жупи се у континуитету живи већ 7000 година  а предмети и документа који су похрањени у Завичајном музеју Жупе то и доказују.

свештеник Вукман Петровић