У Крушевцу отворен Први међународни фестивал православног филма „СНАЖНИ ДУХОМ“

DSC_0929

У суботу, 29. августа 2015. године, око 19:00 часова, отворен је у Крушевцу Први међународни фестивал православног филма у Србији „СНАЖНИ ДУХОМ““, који траје до 1. септембра. У такмичарској конкуренцији биће приказано девет документарних и три играна филма. 

Фестивал је отворио Министар одбране у Влади Републике Србије господин Братислав Гашић. Говорећи о значају фестивала, г. Гашић је подсетио да је та идеја рођена пре три године у овом граду, а финализована током његове посете руској престоници. Министар Братислав Гашић је, отварајући фестивал, указао на значај неговања православних вредности, а које су увођењем верске слуžбе у Војску Србије 2011. године препознате и у систему одбране, преноси Тањуг.

„Крушевцу желим да буде домаћин овог фестивала дуги низ година и да, напокон, вратимо оно што нам је свима потребно – веру у боље сутра, šто моžжемо само заједничким радом. Вером у себе, вером у Бога, моžжемо да направимо Србију бољим местом за живот“, поручио је г. Гаšшић.

Током церемоније отварања, окупљенима у круšшевачком позоришту обратили су се и Епископ крушевачки Господин  Давид, градоначелник Крушевца господин Драги Несторовић, као и организатори и žжири фестивала.

У оквиру фестивала биће приказано девет документарних и три играна филма у такмичарској конкуренцији, а у ревијалном делу три филма. На фестивалу учествује девет земаља, а у наставку вечери приказан је деведесетоминутни играни филм „Исцељење„, док ће остала филмска остварења бити приказана у наредних фестивалских дана.

За најбоља филмска остварења предвиђене су четири награде – за најбољи документарни, играни филм, Гран при фестивала и најбољи филм по избору публике која моžже гласати на званичној Фејсбук страници фестивала.

Организатори Првог међународног Фестивала православног филма у Србији „Снажни духом“ су Град Крушевац, компанија Виф Сајда из Москве и Епархија крушевачка, наводи се у саопштењу Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Србије.

[embedplusvideo height="283" width="450" editlink="http://bit.ly/1JpPmXq" standard="http://www.youtube.com/v/0mD6eJ7jm78?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=0mD6eJ7jm78&width=450&height=283&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep1109" /]

[embedplusvideo height="283" width="450" editlink="http://bit.ly/1JpPohX" standard="http://www.youtube.com/v/4ky3Zi6bVyc?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=4ky3Zi6bVyc&width=450&height=283&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep3832" /]