Први радни дан Конференције у Словенији

Петак, 18. септембар 2015. године, први радни дан Међуправославне конференције - осмог састанка Међуправославне мреже иницијативâ за проучавање религијâ и деструктивних култова, отпочео је јутарњим богослужењем и протекао у радној радној атмосфери.

Тема скупа Култови, неопаганизам и секуларизам посматрана је и тумачена из различитих перспектива и од стране различитих предавача. Рад преподневне сесије отпочео је предавањем професора Христа Јаковуа, директора Истраживачког центра Кипар. Он је говорио на тему Будућност хришћанства на Блиском истоку после арапског пролећа

У наставку је професор Александар Дворкин, изасланик Центра за истраживање религија Свети Иринеј из Москве, говорио на тему Неопаганизам у Русији – опште сагледавање. Следеће излагање одржао је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки г. др Давид на тему Култови, неопаганизам и секуларизам: опасност урушавања правослваног хришћанског етоса (из кинематографске перспективе).

Послеподневна радна сесија отворена је предавањем Високопреподобног Архимандрита Јакова Халила из Баламанда (Антиохијска Патријаршија) на темуПроблем екстремног исламизма на Блиском истоку. У наставку је говорио високопречасни протопрезвитер Киријакос Цурос, секретар Синодске комисије за питања јереси при Јеладској Цркви, на тему Паганизам се враћа у своју колевку. Сва предавања су побудила велико интересовање учесникâ скупа и била су потстрек за конструктивне дискусије које су за резултат имале плодотворне закључке учесникâ и саопштења радних групâ.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска