Окончан рад Свеправославне конференције у Словенији

Светом архијерејском Литургијом у катедралном храму Светих Кирила и Методија данас је у Љубљани на величанствен начин завршен рад Осмог састанка Међуправославне мреже  за проучавање религијâ и деструктивних култова.

После врло живе и плодотворне дискусије која је уследила након преподневних предавања Осмог састанка Међуправославне мреже за проучавање религијâ и деструктивних култова, учесници су наставили заседање у три радне групе које су обрађивале теме: култови, неопаганизам и секуларизација. Закључци које су радне групе донеле, поново су разматарни на пленарном заседању, које је на крају свог рада донело закључке овогодишње конференције. Одлучено је да Закључци буду достављени свим помесним Православним Црквама, државним властима и друштвеним организацијама у земаља из којих су дошли учесници овогодишње конференције, како би постали полазна основа и  духовно и друштвено средство за решавање проблема који доносе деструктивни култови, неопаганизам и агресивна секуларизација.

Светом архијерејском Литургијом у катедралном храму Светих Кирила и Методија данас је у Љубљани на величанствен начин завршен рад Осмог састанка Међуправославне мреже  за проучавање религијâ и деструктивних култова. У велелепној задужбини краља Александра Карађорђевића, светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ критски г. Иринеј (Васељенска Патријаршија), уз саслужење Високопреосвећене господе Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија, катарског Макарија (Јерусалимска Патријаршија), неврокопског Серафима (Бугарска Патријаршија) и обучовског Јоне (Московска Патријаршија – Украјинска Православна Црква); каи и Преосвећене господе Епископа карпасијског Христофора (Кипарска Архиепископија) и крушевачког Давида, презвитера, свештеномонаха и ђакона из свих помесних Цркава.

У прелепом храму посвећеном Светој равноапостолној браћи Кирилу и Методију, испуњеном верницима и учесницима конференције, Божанској служби су присуствовали изасланик Надбискупа љубљанског, каноник Антон Ројц, пензионисани бискуп др Антон Стрес и амбасадор Републике Србије у Словенији г. Александар Радовановић.  

Благољепију богослужења појањем је допринео и хор загребачке Саборне цркве под управом Иване Србљан.

На светој Литургији на српском језику је беседио Високопреосвећени Архиепископ катарски г. Макарије, некадашњи студент Православног богословског факултета у Београду и велики пријатељ Српске Цркве и народа. Захваливши митрополиту Порфирију на прилици да се обрати православим верницима у главном граду Словеније, архиепископ Макарије у богонадахнутој беседи је рекао: „Данас смо се, у овом светом храму, окупили ми представници свих помесних Православних Цркава, учесници симпосиона који се већ три дана одржава овде у Словенији. Сабирање нас свих заједно на светој Литургији, запечаћеној знаком љубави који нас повезује је испуњење заједнице која извире из љубави, љубави која извире из Часнога Крста који смо спремни да прославимо следеће недеље. Наша Православна Црква је одредила да недељу пре и недељу после Воздвиждења Часног Крста прослављамо овај најзначајнији символ наше вере. Знак Часног Крста ми прославаљамо, држимо на нашим храмовима, на гробовима, стављамо на наша прса, али, пре свега то је знак љубави, која подразумева жртву, а после жртве и васкрсење. Свето Јеванђеље нам говори да је Господ сишао с небеса ради љубави.То је прва и основна заповест: да љубимо Бога! Љубав која иде од Бога према човеку и човека према Богу чини вертикалу Часнога Крста, док хоризонталу Крста чини љубав човека према ближњем. Те две заповести о љубави према Богу и љубави према ближњем, као што видите, укрштају се и чине Часни Крст“.

Високопреосвећени Архиепископ катарски г. Макарије је, на крају беседе, нагласио: „Преносим вам благослов са Гроба Господњег, будући да му служим као архијереј Јерусалимске Патријаршије. Желим вам да се сви удостојите поклоњења Гробу Господњем на Голготи у Јерусалиму, Витлејему, гробу Пресвете Богородице у Гетсиманији и другим светим местима у Палестини. Тако ћете добити  благослов на овим светим местима које милошћу Божјом чува Јерусалимска Патријаршиј“.

После свете Литургије уследила је трпеза љубави у новоподигнутом модерном здању Парохијског дома.

У поподневним часовима, учесници конференције су се сусрели са градоначелником Љубљане г. Зораном Јанковићем, чијом љубазношћу су имали прилику да главни град Словеније упознају и пловећи туристичким бродом по реци Љубљаници.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска