Патријарх српски Господин Иринеј освештао новосаграђену цркву на Багдали у Крушевцу

У уторак, 6. октобра 2015. године, на дан празника Зачећа светог  Јована Крститеља,  Патријарх српски Господин Г. Иринеј освештао је новоизграђену цркву посвећену светом Јовану Пророку, Претечи и Крститељу Господњем, на крушевачком брду Багдала. Његовој Светости је саслуживао Епископ крушевачки Господин Давид са свештенством Епархије крушевачке. Ктитор ове цркве је породица Гашић из Крушевца.

Велики број Крушевљана се сабрао овог дана да дочека свог Патријарха, а потом и учествује у Светој Литургији. На Светој Литургији је предивно појао хор "Свети Кнез Лазар" под вођством госпође Ружице Вешковац.

Патријарх је изразио велику радост због изградње дугожељеног храма на Багдали, похваливши Крушевљане као вредне и верне људе, одане Завету Светих Немањића и Лазаревића о неговању духовне светосавске културе и задужбинарства, и ктиторима уручио висока признања, министру одбране г. Братиславу Гашићу Орден светога Краља Милутина и крушевачком привреднику г. Бобану Гашићу – Орден Светог Саве другог реда.

Његова Светост Патријарх Иринеј захвалио се свима који помажу изградњу комплекса на Багдали, уручивши приложницима благодарнице и грамате.

Великом црквено-народном сабрању присуствовали су градоначелник Крушевца г. Драги Несторовић са сарадницима, представници црквеног, политичког, јавног и културног живота града и Расинског округа.

Патријарх је потом посетио Саборну цркву Светог Ђорђа у Крушевцу, упознавши се са радовима на уређењу унутрашњег простора цркве, фрескописањем и осталим радовима везаним за овај свети храм.

Епархија крушевачка је за цењене госте и свештенство упричила Трпезу љубави, на којој се бираним речима обратио владика Давид, а потом и министар одбране господин Братислав Гашић. На крају је Његова Светост заблагодарио на одличној организацији, лепом и достојанственом дочеку, ктиторима и приложницима,  нагласивши да је Крушевац његов град, у који увек радо долази и који је сама душа и срце Србије.

Инфо-служба Епархије крушевачке

 

Видео-запис телевизије РТК Крушевац

[embedplusvideo height="367" width="450" editlink="http://bit.ly/1OjBEMO" standard="http://www.youtube.com/v/MlUob_cAXfg?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=MlUob_cAXfg&width=450&height=367&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep7316" /]