Поклоничко путовање на острво Кефалонија

С благословом Епископа крушевачког др Давида , група поклоника из Крушевца, посетила је крајем септембра светиње на острву Кефалонија, манастирe и ризнице Верије, Патре, Великих Метеора, манастира Светог Архиђакона Стефана, Свете Петке у Тембима и Светог Димитрија у Солуну.

После молитве испред манастира Светог Луке, тридесет и три ходочасника из више српских градова, упутила се у сунце окупану Грчку. У Верији се поклонили чудотворној Икони Панагија Сумела коју је осликао Свети Апостол и Јеванђелист Лука. Ова икона је чудесно преживела страдања пред најездом Турака 1923. године.

Причестили су се Светој Литургији у храму Светог Андреја Првозваног у Патри. Били су прва поклоничка група која је минибусом успела да дође до тиховања у манастиру Пресвете Богородице Атру из 7. века, који се после 17 пута рушења од стране турака и немаца обнавља од 2011.године. У манастирском комплексу о коме данас брину три монаха, на челу са игуманом Данилом, поклоници су се молитвено обратили чудотворној Икони Панагија Атру. 

Кефалонија је прелепо зелено острво богато традицијом природним лепотама, лековитим биљем и необичним црквама у којима и најтежи болесници проналазе исцељења. Домаћин острва је Пресвета Богородица – Панагија Фидуса, односно њена чудотворна икона у манастиру Пресвете Богородице у селу Маркопуло. Овој Богородичиној икони, сва се Божија творевина, сва природа поклања, па и такозване Богородичине змије. Ове змије са кожом које наликују сомоту, имају Крст на глави и Крст на језику, веома су отровне али и веома исцељујуће, искључиво у периоду од Преображења Господњег до Празника Успења Пресвете Богородице. Дочекао нас је отац Петар прочитао  свима молитву пред иконом Пресвете Богородице и помазао миром из Њеног кандила. Испричао је о необичним исцељењима и позвао поколнике да поново дођу на Литургију.

Кефалонија је позната и по великој светињи Светог Герасима Кефалонијског Чудотворца, великог подвижника и исцелитеља.Мошти Светог Герасима су потпуно нетрулежне и поклоници су крај њих, оставили имена својих ближњих, пријатеља, а потом посетили испосницу у којој се Светитељ молио и стекао дар да исцељује и најтеже болеснике. Испред манастира налази се вишестолетни платан који је сам Свети Герасим засадио.

Духовник на путовању Грчком био је Архимандрит мр Алексеј Богићевић, игуман манастира Светог Луке у Бошњану који је ходочасницима из више српских градова објаснио значај светосавских спона на релацији Грчка-Србија кроз векове.