Празник светог великомученика Димитрија прослављен на Багдали

Празнично прослављање дана посвећеног светом великомученику Димитрију, свечано је почело бденијем у ротонди на Багдали, одслуженог у навечерје празника у суботу 7. новембра 2015. године. Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид је уз саслуживање намесника крушевачког протојереја ставрофора Будимира Којића, ђакона Андрије Јелића и уз присуство протојереја ставрофора Драгог Вешковца, ђакона Далибора Весића и верног народа одслужио прво Богослужење у  ротонди на Багдали, посвећеној светим великомученицима Димитрију и Ђорђу.

Мали простор унутрашњости цркве, обухваћен кружним зидом и сводом куполе са живописаним фрескама необичне лепоте, молитвама верног народа, сабраног око свога Архијереја, свештенства и ђаконства, упућеним Богу, а у славу и част светог великомученика Димитрија Солунског, отворио се за безгранично пространство надвременог, светотајинског присуства узајамне Љубави Бога и Његових светих. Тако је Багдала, узвишено место над престоним Градом Крушевцом, са кога се види сва лепота долине слива река Западне Мораве и Расине са њеном околином, постала и видиковац неописивих лепота небеских стварности.

Црквено прослављање једног од најблиставијих сведока Православне Вере у Васкрслог Господа Христа из првих векова хришћанске историје, светог великомученика Димитрија, своју пуноћу и исход добило је Светом архијерејском литургијом служеном у недељу 8. новембра у цркви светог Јована Крститеља на Багдали која се налази у непосредној близини ротонде и чини са њом једну целину и заједнички духовни простор.

Вероучитељ Срђан Радивојевић