Патријарх српски Господин Иринеј у Трстенику

У суботу и недељу, 16. и 17. јануара 2016. године, Епархију крушевачку походио је Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј.

Његова Светост је пристиго у суботу 16. јануара, у поподневним часовима у Манастир Љубостињу, задужбину Кнегиње Милице где га је дочекао Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид, председник Општине Трстеник, г. Мирослав Алексић, секретар Епископа крушевачког прота Драги Вешковац, Архијерејски намесник трстенички протојереј Марјан Вујовић, надлежни свештеник љубостињски јереј Денијел Стефановић, као и сестринство манастира. После вечере, које су припремиле сестре манастира Патријарх је преноћио у манастиру.

Сутрадан, 17. јануара, Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Свете Тројице у Трстенику, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, старешине Саборне цркве у Београду протојереја-ставрофора Петра Лукића, секретара Епископа крушевачког протојереја-ставрофора Драгог Вешковца, старешине манастира Мрзенице јеромонаха Тихона, Архијерејских намесника Епархије крушевачке: крушевачког, трстеничког, ражањског и жупског и умировљених свештеника шротојереја-ставрофора Јована Спасојевића и Милосава Егерића, бивших намесника трстеничких, уз присуство многобројног свештенства, високих званичника и културних радника и верног народа.

Након Свете Литургије, Његова Светост је присуствовао пријему код Председника Општине Трстеник поводом откривања споменика Кнегиње Милице на платоу испред зграде Општине Трстеник, дародавца Госпође Радмиле Милентијевић из Њујорка, а који је израдио академски вајар г. Драган Димитријевић.

По свечаној церемонији откривања споменика, Патријарх Иринеј је освештао поменути споменик и надахнутом беседом осветлио значај Кнегиње Милице у историји Србије и укрепио многобројни окупљени народ који је и поред хладноће пажљиво слушао речи поуке и утехе Првојерарха наше Цркве.

Патријарх је посетио и изложбу у ликовном салону Народног Универзитета посвећену Кнезу Лазару и присуствовао свечаној академији „Од рода светла и славна“ у част Кнегиње Милице, на којој му је Председник Општине Трстеник г. Мирослав Алексић уручио плакету Општине Трстеник у знак захвалности за његову посету нашем месту, поготово што је данашња служба била прва у задњих 50 година на којој је служио Патријарх српски. Последњи пут је служио Патријарх Герман далеке 1964. године.

По свечаној академији уприличена је Трпеза љубави на којој се Његова Светост топло захвалио на дочеку који му је уприличен у нашем крају и обећао поновну посету.

 

протојереј Марјан Вујовић

[embedplusvideo height="367" width="450" editlink="http://bit.ly/1U56hoF" standard="http://www.youtube.com/v/pbumDjZZ5vA?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=pbumDjZZ5vA&width=450&height=367&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep6391" /]

Прилог Телевизије Крушевац