Трстеничани пливали за Часни Крст

У оквиру обележавања великог хришћанског празника Богојављења, на градској плажи у Трстенику одржано је треће по реду пливање за богојављенски крст. Храбри људи, осокољени вером у Бога пркосили су природи и леденој води. 

На обали Западне Мораве окупио се велики број Трстеничана да прослави велики празник Богојављања Господњег и дан када је Господ наш Исус Христос ушао у реку Јордан и био крштен од руке светог Јована Крститеља.

Међу деветнаесторицом момака до Часног Крста, стазом дугом 33 метра, први је стигао Марко Ђокић из Јасике.

 

„Била ми је част да узмем учешће у пливању за Богојављански крст. Моји утисци поклапају се са утисцима осталих витезова- колико год да је вода хладна, осећај је величанствен. Сви су били храбри, ја сам само први допливао до крста“, рекао је Ђокић

Према речима Стевана Ђаковића, заменика председника Општине, традиција пливања за богојављенски крст у Трстенику била је прекинута 1948. године, а обновљена је пре три године.

„Задовољство ми је што смо, као локална самоуправа, покровитељ ове манифестације и што помажеме обнављању ове лепе традиције. Сви храбри момци који узимају учешће у Богојављенском пливању, и поред тога што су услови за пливање јако тешки, показују снагу наше вере и зато су данас сви победници“, рекао је Ђаковић.

 

Пливање за Часни Крст део је старе витешке традиције, када су за крст пливали витезови српски како би својим подвигом посведочили своју веру у Бога. За Часни Крст пливало је 19 учесника из Трстеника и околних места, а преко 2000 трстеничана пратило је догађај. Пливање за часни крст организује се на иницијативу Моравске братије, а под покровитељством Црквене Општине Трстеник, Општине Трстеник, Туристичке организације Трстеник и Народног универзитета Трстеник.