Светосавска академија у Трстенику

У уторак, 26. јануара 2016. године, у оквиру прославе Светог Саве, великог српског светитеља и просветитеља, у Дому културе у Трстенику, одржана је Светосавска академија под називом „Кренули смо Савиним путем, јер другог пута немамо“. Уметнички део програма су припремили ученици основне школе Живадин Апостоловић, а помогли су им и малишани из вртића Бисери. Светосавска академија је одржана у организацији Народног универзитета у Трстенику и Црквене Општине Трстеник, а под покровитељством Општине Трстеник.

 Академију је отворио хор о.ш. Живадин Апостоловић са песмом „Тебе поем“, а светосавску беседу је држао протојереј ставрофор и секретар Епархије Крушевачке, отац Драги Вешковац. Он је истакао значај Светог Саве за српски народ, као првог ахиепископа српског који је био не само велики духовник већ је био и велики учитељ.

 Присутне је поздравио и председник Општине Трстеник, Мирослав Алексић честитајући празник свим ученицима и наставницима, као и свим верницима који славе првог архиепископа српског, Светог Саву. „Савина светородна лоза Немањића је поставила темељ наше државе. Из његове лозе потиче и наша света кнегиња Милица, ктиторка манастира Љубостиње, чији споменик сада краси наш град“, истакао је Алексић.

 Многобројној публици своје умеће су, поред хора, показали предшколци вртића бисери и ученици свих разреда о.ш. Живадин Апостоловић, Уз песму и игру, показали како је текаоСавин пут од дечаштва до монашких дана. Подсетили су на Савине бројне подвиге и добра дела која ће заувек остати да живе у историји српског народа. Програм је завршен Светосавском химном, уз поруку: „Деца вам се хиљадила!“

 Црквена Општина Трстеник је, у сарадњи са Народном библиотеком Јефимија, као и свае године, традиционално, организовала писање Светосавског темата за ученике основних и средњих школа. По прва три награђена рада која су писали ученици основних и средњих школа, као награде су добили књиге. Књиге су уручили Старешина храма Свете Тројице Протојереј Марјан Вујовић архијерејски намесник трстенички и директор библиотеке Јефимија, Вукашиновић Верољуб.

 Ученици ове основне школе су поставили темељ једној идеји, а то је – да сваке године друга школа са територије Општине Трстеник буде носилац програма. Жеља је организатора да се у прославу дана Светог Саве укључи што већи број ученика и њихових наставника, јер је Свети Сава – школска слава.