Високе Дечане и школу у Осојану посетили Крушевљани и екипа „Светосавске баште“

С благословом Епископа крушевачког др Давида (Перовића), репортерска екипа „Светосавске баште“ Телевизије Крушевац, посетила је протеклог викенда Манастир Високи Дечани и Школу у Осојану којој је уручена хуманитарна помоћ. Организатори поклоничког путовања су активисти хуманитарне волонтерске организације „Срби за Србе“, на челу са Срђаном Симићем, родом са Метохије, који већ 15 година живи и ради у Швајцарској.
Хуманитарна помоћ намењена је несметаном фунционисању ђачке кухиње и подршка је основцима и средњошколцима и њиховим родитељима, да остану и опстану на Светој Земљи Косову и Метохији. Дистрибуција помоћи за децу одвија се преко Манастира Високи Дечани, сеоске Цркве и активиста „Срби за Србе“.
Крушевљани су посетили две гостољубиве двишечлане српске породице, Вулићевиће у селу Видање и породицу Габријела Тота, чије је крштено име Гаврило, и где су поклоници били смештени.
Домаћини позивају све Крушевљане да дођу и виде лепоту Метохије и упознају се са животом 500 Срба у Осојану. Многи од њих живе на релацији Београд – Осојане, попут угледног лекара Миодрага Јашовића, родом из Пећи, а таква аутобуска линија је савим приступачна и безбедна, кажу наши домаћини и њихове комшије.
Црква у Осојану посвећена Светом Архангелу Гаврилу Благовеснику и после ратних страдања, обновљена је захваљујући донацији и труду браће Грка.
Љиљана Пантелић, новинарка РТК
[embedplusvideo height=“367″ width=“450″ editlink=“http://bit.ly/1Qp94pZ“ standard=“http://www.youtube.com/v/G2BLTBWPA_U?fs=1&vq=hd720″ vars=“ytid=G2BLTBWPA_U&width=450&height=367&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=“ id=“ep8042″ /]