Теодорова субота литургијски прослављена у манастиру светог Луке у Бошњану

Теодорова субота је прва субота Васкршњег поста па према томе, покретан је празник и спада у Васкршњи циклус празновања. Дан када Црква прославља св. великомученика Теодора Тирона, је 17. фебруара по старом календару, а Теодорова субота је успомена на његово јављање Епископу Евдоксију, прве суботе прве недеље Васкршњег поста.
Када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном идолском крвљу, како би се Хришћани оскрнавили, Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију, рекавши му да народу нареди да једе кувану пшеницу.

 
Тако се и у овој светињи на брду изнад села Бошњана, овај спомен јављања св. великомученика Теодора Тирона Епископу Евдоксију, Литургијски прославља, а верни народ доноси кувано жито ради освећења.
 
[embedplusvideo height="367" width="450" editlink="http://bit.ly/1WyOmaU" standard="http://www.youtube.com/v/PtahsyAl1E4?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=PtahsyAl1E4&width=450&height=367&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep5674" /]