Државна церемонија обележавања Дана сећања на жртве НАТО агресије у Варварину

Tan2016-3-24_124038610_0

Код Споменика погинулим грађанима на Варваринском мосту у Варварину одржана је државна церемонија обележавања Дана сећања на жртве НАТО агресије.

Након помена, који је по благослову Епископа крушевачког Г. Давида извршио Секретар Епархије крушевачке протојереј-ставрофор Драги Вешковац са свештенством Епархије крушевачке и одавања почасти убијеним у НАТО бомбардовању пре 17 година, чланови породица настрадалих на Варваринском мосту, премијер Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик спустили су венце у Велику Мораву.

„Српски народ мора памтити 24. март као једну од најтежих ноћи у његовој историји. Жртве не смеју бити заборављене, али да би остале упамћене Србија мора да брине о колевкама, животу и раду“, рекао је, између осталог премијер Србије Александар Вучић.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће се ноћ од пре 17 година памтити заувек и да ће бити уклесана у српску историју као једна од најтежих ноћи за наш народ, као и наредних 78 дана и ноћи колико је трајала НАТО агресија на нашу земљу.

Пред Спомерник погинулим грађанима на Варвариском мосту у Варварину, први су се окупили чланови породица настрадалих на овом месту. Присећајући се мучког бомбардовања, бака убијене Сање Миленковић, Марица Аранђеловић, је рекла да ће за унуком да пати целог живота.

У име настрадалих на Варваринском мосту  окупљенима се обратио председник Општине Варварин Зоран Миленковић, отац настрадале Сање, који је подсетио да је напад НАТО алијансе био незапамћен злочиначки чин велике војне силе која је одлучила да убија децу и цивиле како би показала како се сурово кажњава непослушни српски народ.

Напад на Варварински мост у коме је настрадало 10-торо, а тешко рањено 17-торо Варваринаца догодио се 30. маја 1999. године у 13 часова и 5 минута. Те недеље, на велики празник Свете Тројице, НАТО авиони су у два наврата на мост испалили 4 пројектила.

Поред породица настрадалих у Варварину, комеморативном скупу присуствовали су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, изасланици председника Републике, министри Владе, председник Републике Српске Милорад Додик са министрима, чланови дипломатског кора, градоначелник Крушевца Драги Несторовић са сарадницима, као и представници јавног и политичког живота Града и околних Општина и представници војске, полиције и удружења за неговање ослободилачких ратова Србије.

(фото: Танјуг, twitter профил Председника Владе, видео РТК)

[embedplusvideo height="367" width="450" editlink="http://bit.ly/1Rocaee" standard="http://www.youtube.com/v/tDBgGM-ENkw?fs=1&vq=hd720" vars="ytid=tDBgGM-ENkw&width=450&height=367&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=" id="ep7807" /]