Света Тајна Јелеосвећења у цркви Лазарици на Велики уторак

На Велики уторак, 26. априла 2016. године, Епископ крушевачки Господ Давид је уз саслужење свештенства цркве Лазарице одслужио Свету Тајну Јелеосвећења у овој древној крушевачкој цркви. Црква је била испуњена верним народом Епархије крушевачке који су са вером и љубављу приступали помазивању освештаним уљем.

Јелеосвећење је Света Тајна у којој се на болесника, уз помазивања његовог тела јелејем, призива благодат Божја која исцељује душевне и телесне немоћи.

Света Тајна Јелеосвећења у Цркви је установљена на основу речи светог апостола Јакова, који каже:Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име Господње. И молитва вере ће спасити болесника, и подигнуће га Господ; и ако је грехе учинио, опростиће му се (Јак. 5, 1415). Црква је ову Свету Тајну установила полазећи и од речи Господњих, упућених Његовим ученицима када их је послао на проповед: Болесне исцељујте, губаве чистите…(Мт. 10, 8). Као потврда за ово служе такође речи светог Јеванђелисте Марка, који прича како су свети апостоли, када их је Господ послао на проповед, исцељивали болесне: И отишавши проповедаху да се покају. И демоне многе изгоњаху; и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху (Мк.6,12-13). Све ово сведочи о богоустановљености Свете Тајне Јелеосвећења. На основу црквених историјских споменика долазимо до закључка да је Света Тајна Јелеосвећења над болесницима обављана још у првим и наредним вековима Цркве Христове.