Обнова богомоље и народног Сабора у селу Грабовац близу Трстеника

На Духовски понедељак (друга Тројица) 20. јуна 2016. године, у селу Грабовац, служена је Света Литија и одржан народни Сабор после тридесет година. У молитвеном ходу свештенство и верни народ узносили су молитве за здравље, умножавање љубави, остваривање напредка у сваком добру и раду, за пород и децу, за међусобни мир, за болне, као и молитве за освећење воћњака, њива, винограда, пчелињака, пашњака и стоке.

Саборовање се наствило надметањем младих и старих у народним играма; учествовањем локалних народних културних друштава и народних оркестара; концертом етно групе „Божури царева града“ из Крушевца и вечером.

Стари народ села Грабовац радо се сећа свога детињства, младалачких дана саборовања и Богомоље. Тада су се састајале све генерације и у празничном расположњу узносиле заједничке молитве, налазиле заједнички језик и тему, заједничко интересовање. Младима је то била јединствена прилика да упознају себи блиску особу и са њом оснују нераскидиву брачну заједницу и роде децу.

Данашње време показало се као опомена свима, и младима и старима, да се губитком вере и идентитета губе, не само породице и села, већ цео један народ. На основу наведеног искуства лако је дијагностиковати и донети одлуку, да се што пре мора радити на верском и свеопштем духовном препороду, на враћању духовног идентитетета народа, како би се на чврстим темељима изграђивале и младе личности и будуће породице и будућа деца.

 

јереј Данијел Стефановић