Војни оркестар „Станислав Бинички“ у цркви Лазарици

У сусрет Видовдану, испред Цркве Лазарице одржан вечерас концерт инструменталне и хорске музике националног карактера.

Као и прошле године у ово доба, у оквиру програма Видовданских свечаности, на платоу Цркве Лазарице, одржан је концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички и мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије. Начелник Уметничког ансамбла Министарства одбране Станислав Бинички, капетан фрегате Светозар Василески истиче да је војницима и официрима изузетна част да наступају у Лазаревом граду.

Уметнички ансамбл Министарства одбране Станислав Бинички и мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије извели су инструменталне и вокалне нумере националног карактера, а дириговали су Катарина Божић и Павле Медаковић.

Давне 1899. године 26. септембра војни ансамбл формиран је, наредбом Краља Александра И Обреновића, први симфонијски „Београдски војни оркестар“ који ће деловати непосредно под министром војним.

Један од утемељивача овог Оркестра био је и Станислав Бинички, композитор, војни капелник, организатор музичког живота у Србији, аутор прве српске опере „На уранку“ и патриотски надахнутог „Марша на Дрину“ и који је 1899. године као диригент стао на чело „Београдског војног оркестра“, претече данашњег Уметничког ансамбла Министарства одбране.
Музика коју изводи Ансамбл снимљена је на преко 300 грамофонских плоча, касета и ЦД-а. На тим снимцима налази се више од 2.000 разноврсних композиција, које представљају својеврсну музичку антологију.

Крушевљани су имали прилику и да чују Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије је при Ансамблу формиран 01. фебруара 2016. године. Поводом Васкршњих празника хор је имао први целовечерњи концерт, а уметнички руководилац хора је наша Катарина Божић, рођена Вешковац.