Владика Давид богослужио у манастиру Дренча

Свети мученици Кирик и мати његова Јулита су истински пример вере и жртве за Христа. Кирик, као дете, исповеди веру у Господа пред судијом џелатом и показа се већи од гонитеља, а својој мајци посведочи пуноћу њеног васпитања, вере, наде, и љубави за Христа, којом га је напајала.

Јулита, мајка његова, видевши сина свога јединца како страда као витез, а не као дете, испуни се радошћу и показа се достојном да се назове мајком  мученицом. Пострадаше почетком четвртог века, да нас данас, у двадест првом веку, подсете како се воли Христос.

Богољубље предходи богопознању - овим речима, данас на дан ових дивних Мученика, у светом манастиру Дренчи, наш владика Давид служећи Свету Архијерејску Литургију, подсетио нас је да без делатне љубави којом се напајамо љубећи Бога, не можемо Бога познати. Без познања Бога и Његове љубави све је бесмислено, све је недоречено, нема радости, нема живота. Зато су достојни похвале данашњи свети Мученици и са њима свети благоверни кнез руски Владимир, јер су познали Бога и пребразили себе и свет који се и данас преображава  њиховим светлим животима.

И манастир Дренча се преображава. Из дана у дан, све више личи на парче неба које нам је истргнуто из груди у дане његовог и нашег страдања.

Истинска монахиња је као пчела, неуморна и пожртвована за оно што је свето, каквом се показује и игуманија ове свете обитељи мати Фотина, која нам је и за трпезом љубави показала право гостољубље.

 

свештеник Вукман Петровић