Завршен фестивал „Снажни духом“

Од 29. августа до  1. септембра је одржан Други Међународни фестивал православног филма у Србији  „Снажни  духом“.

На фестивалу је представљено 11 држава света, а на конкурсу играних и документарних филмова је приказано 11 филмова. Фестивал се одржава на основу благослова Патријарха српског  Господина Иринеја и Епископа крушевачког Господина Давида, у првопрестоном главном граду Србије, граду Крушевцу.

Конкурсни програм документарних филмова је оцењивао жири, коме је председавала Галина Адамовић (Беолорусија), режисер и аутор сценарија више од 30 филмских радова. У састав жирија документарних филмова, такође су ушли режисер и оператер Горан Лаки Ерчевић (Србија) и Јован Маринковић (Србија), новинар, режисер и оснивач телевизијског канала „Трстеник“.  За најбољи, у напред утврђеној номинацији, је препознат филм-истраживање из Литваније „Мученици“, режисера Наталије Ју. Филм се базира на причи из 1347. године, када је на инсистирање паганских свештеника, велики кнез Олгерд наредио да се погубе три Литванца, који су раније били код њега на служби, за прихватање грчке хришћанске вере. Православна црква их је уврстила у ликове светитеља под именима Антоније, Јован и Евстафије, који су више познати као виљињски мученици.

На челу жирија конкурса за  игране филмове је био позоришни режисер, писац, министар културе Србије  (2012-2013.г.)Братислав Петковић. Помагали су му филмски режисер, глумац, продуцент, руски религиолог Денис Алексејев и протојереј-ставрофор, секретар Епархије Крушевачке Српске Православне Цркве, отац Драги Вешковац. Они су прогласили за најбољи играни филмски рад фестивала – филм из Русије „Јереј-Сан. Исповест самураја“, режисера Eгора Баранова. Главни јунак филма – је свештеник Јапанске православне цркве отац Николај, у световном животу Такуро Накамуро, рођени брат вође једног од утицајних кланова јакудзе. Једном је отац Николај ступио у одбрану девојке, заштитивши је од људи из групације, непријатељски расположене према његовом брату. Поставши  талац криминалних обрачуна, свештеник је био подвргнут смртној опасности, због које су га и послали на службу у руско село Дубоко, које је било потрешено унутрашњим конфликтима.

Фестивалски гледаоци су  на основу својих симпатија изабрали најинтересантнији филм, а то је филм – „Станица Восток. На прагу живота“, редитеља Олге Стефанове. Снимања су одржана у најјужнијој тачци наше планте, на Антарктику. Да ли је то – Земља? Формално – јесте. 79 степени јужне ширине. 105 степени источне дужине. Висина је – 3488 метара над нивоом мора. То је хладни појас наше планете. Али према условима живота –  пре ће бити Марс. Темпаратура износи – до минус 90 С. Влажност је близу нуле. Ветар дува – до 30 метара у секунди. Преживети при таквим условима је немогуће. Тако се сматрало. До тог времена, док Руси  1957. године нису отворили овде поларну станицу Восток…

Професионални жирији обе номинације су се удружили да изаберу најбољи филм фестивала. Према једногласној одлуци, Гран-при је додељен филму из Републике Српске „Дах живота“. Режисер, Снежана Брезо је испричала о трагедији која је настала у периоду грађанског рата у Бања-Луци 1992. године. Због авионске блокаде у болницу није достављен преко потребни кисеоник за новоређенчад, и много деце је настрадало.

„Наш фестивал ће пред себе поставити главни задатак–трагање за јунацима, за правим православним хришћанима, који могу да буду узор савременом човеку. Моралност и љубав према људима, и, наравно, традиционалне породичне вредности – ево шта ми доносимо; то је права противтежа „противвредностима“, које гурају одређене снаге у Србији“, -сматра директор фестивала, филмски продуцент Филип Кудрјашов.

Организатори фестивала су Епархија Расинског округа Српске Православне Цркве, град Крушевац и руска компанија  «Вифсаида».

Фестивал се одржава уз подршку Српске Православне Цркве, Амбасаде Србије у Русији, Српског одељења Међународног друштвеног фонда јединства православних народа, Координационог савета руских сународника, који живе у Србији.

Извор текста: http://www.snazniduhom.rs/home/1140-zavrshen-festival-snazhni-dukhom