Округли сто о наталитету у Србији одржан у Александровцу

У Александровцу 16. септембра 2016. године, одржан је "Округли сто о наталитету у Србији", под покровитељством Општине Александровац. Оно што овде данас чусмо је лек против равнодушности. Лек који нам је измамио сузу и речи: устани Мајко Србијо и рађај се! Све сабране око ове болне и животне теме , благословио је Његово Преосвештенство Епископ крушевачки Господин Давид рекавши: "Без детета не може ништа ни да почне ни да траје..."

Некада, у нашој отаџбини Србији, једино што је било јаче и од гусала, и свирале, и трубе, био је плач новорођене деце. То је једини плач који разгаљује срце и подсећа нас да постојимо на овој груди земље и да ће нас бити. Сваки дан који почне плачом новорођенчета завршава се радошћу. Рађањем је свака битка добијена. Кад нас има молитва је јача и коло је веће...

Ево већ пола века, наше трајање се интензивно гаси, јер се гасе многи животи у утробама оних којима је Господ даривао и наменио највећи дар - дар мајчинства, дар живота. Многе несретнице мајке - немајке угушише и гуше дар живота у себи, често уз помоћ несретних очева - неочева.

Како да изађемо пред многодетног Честитога Кнеза Лазара и Милицу свету? Како Пред Немању и Ану Светодетну? Шта ћемо рећи светим Мајкама српским што родише многу децу да би ми данас постојали? Остало нам је још само снаге за вапај: Опростите нам свети Очеви и свете Мајке и вашим светим молитвама научите нас и подсећајте да без рађања нема Божијег благослова, а Без Бога све је узалудно, све је бесмислено.

 

Господе опрости нам! Свети Саво моли Бога за нас! Пресвета Богородице Спаси нас!

 

свештеник Вукман Петровић