У манастиру светог Луке у Бошњану прослављен празник светог Нектарија Егинског

p1090282
У уторак, 22. новембра 2016. године је литургијски прослављен св. Нектарије Егински Чудотворац. Овај велики светитељ наших дана био је заиста велики сарадник Божји и како један светитељ рече "БИО ЈЕ ПОКРЕТНО ЈЕВАНЂЕЉЕ". Стекао је благодат Божију и добио дар да исцељује болесне и од канцера.  Свети Нектарије Егински, живео је половином XIX века а упокојио се 1920. године. Наиме, сматра се, да се и сам Свети Нектарије Егински упокојиo од канцера по промислу Божјем, да би био помоћ и путоказ људима који од тога болују. Својим упокојењем Свети Нектарије Егински је  добио венац славе Божије за свој богоугодан живот, док је нама људима болест дата као путоказ и опомена да се окренемо Господу и схватимо вољу Његову, коју ми обично непримећујемо бавећи се својим стварима, проблемима и животима.
 
Данашње прослављање Светог Нектарија је пропраћено једним лепим догађајем и с` правом се може рећи чудом. У суботу су на један чудан начин, јер игуман их није тражио, и како то рече отац игуман архимандрит Алексеј, по вољи Светог Нектарија, у манастир је стигла честица моштију Светог Нектарија, која ће у будуће исцељивати оне који са вером и молитвом буду приступали.
 
Већ неколико година у манастиру св. Луке свечано се прославља овај дивни Божији угодник. Послије Литургије бива резање колача што је овај пут достигло број од тридесет и шест колача. То је била жеља поклоника да на тај начин изразе своју љубљав према светитељу али и они који нису били на острву Егина где су његове чудотворне мошти, доносе колаче, те тако је ове године празник св. Нектарија прерастао у праву славу.
 
Данас су са игуманом саслуживали протосинђел Лука, старешина храма Успења Пресвете Богородице у Варварину  протојереј Дејан Миленковић и ђакон Иван Петронијевић.
 
У манастирској трпезарији настављено је литургијско славље где се игуман потрудио да све присутне угости. 
 
 
ђакон Иван Петронијевић