Прослава преподобне мати Ксеније у Мудраковцу

Блаженој Ксенији Петровградској посвећен је параклис, крај цркве Свете Тројице у Мудраковцу. Сваке суботе блажена мати Ксенија, топлином своје љубави према онима који јој се моле, окупља на акатисту бројни народ у овој светињи у Мудраковцу. Након акатиста, верници учествују у  духовним разговорима са свештеницима.

У понедељак, 6. фебруара 2017. године, на празник преподнобне Ксеније Римљанке и блажене Ксеније Петровградске,  мноштво народа сабрало се да литургијски прослави Божју угодницу, Христа ради јуродиву Ксенију Петровградску. Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник крушевачки протојереј-ставрофор Будимир Којић, уз саслуживање протојереја–ставрофора Живка Којића, протојереја–ставрофора Ђорђа Милојковића, протојереја Мирослава Николића, протојереја Мирослава Пешића, протојереја Верољуба Благојевића, протојереја Ивана  Цветковића, јереја Далибора Весића, и  ђакона Милана Здравковића. Пуноћу заједнице са Христом и ближњима доживели су многи верници који су се причестили. У склопу литургијског сабрања, обављен је литијски опход око цркве и ломљење славских колача. Славски колачар и домаћин на трпези љубави био је г. Милан Минић са породицом, а за  следећу годину колачарство је преузео г. Драган Сакић са породицом. Колачар је припремио богато послужење за сав народ испред цркве, а у црквеној сали је приређен славски ручак. У пријатној молитвеној атмосфери, која се из цркве пренела и у црквену салу, појци цркве Св. Тројице у Мудраковцу  отпојали су руску песму посвећену Блаженој Ксенији. Рецитовањем песама, присутне су поздравиле Теодора Цветковић и Милена Симић. Посебан гост из Крагујевца, на овом сабрању, био је мајстор фруле Милинко Ивановић Црни, који је музичким извођењем на фрули песме ,,Маријо славна'' учинио да се сви у сали распевају. Присутни су се одушевили његовим свирањем на фрули ,,Краљевог кола“, а пријатно изненадили када је протојереј Иван Цветковић, парох II мудраковачки и старешина цркве, показао своје умеће свирања на фрули кола ,,Моравац''.

Са овог молитвеног сабрања, верници су отишли својим кућама осећајући радост у Господу, захваљујући небеској молитвеној заступници блаженој Ксенији Петровградској.

 

вероучитељица Сања Николић