Света Архијерејска Литургија у скиту свете Петке код Трстеника

DSC_6047

У суботу 25. марта, на дан преподобног Теофана Исповедника, св. Симеона Новог Богослова и св. Григорија Двојеслова, Његово Преосвештенство Владика крушевачки др Давид, служио је са свештенством трстеничким и метохијским Св. Литургију. Скит је смештен на тврдим висоравнима изнад Љубостиње, где обитавају и смирују своју душу две монахиње Марија и Евпраксија. Оне су својим вредним, испосничким-монашким рукама уредиле скит као перивој св. Петке. Светињу, за богослужење су, венцима пролећног цвећа, украсиле ту невелику манастирску башту, тако да је све одисало и мирисало на пролеће и долазак Благовести, Цвети и Васкрса.

Посебну част и велику радост су нам учинили наши плодне, а многострадалне Метохије, - родног краја владике Давида: Осојана, Шаљиновине, Бање и Ђураковца, на челу са својим парохом Милошем Вукићем. Готово једнако као што су после Косовског боја, овде свиле гнездо удовице јунака и мученика, царица Милица и Јефимија, дошла су наша многострадална браћа, са вером, надом и љубављу да на овом приснотекушчем извору, освеше и укрепе своје напаћене душе.
 
Владика нам је својом беседом, на прочитано Јеванђеље и Апостол, указао да је само господ лекар и Спаситељ и једини путовођа у васкрсење и живот вечни. На крају је топло благодарно се захвалио нашој браћи из Метохије, на труду, жртви и љубави коју су принели дошавши у нашу Епархију, а још више на оној коју носе у свом завичају. После агапе - трпезе љубави у монашком скиту, гости су обишли и срдачно били примљени у Царској лаври манастира св. Љубостиње. На крају, по прелепом, сунчаном дану, можемо да резимирамо утиске у две реченице: Све је лепо и честито било и миломе и драгоме Богу приступачно: и још, хвала Вам Бладико на дивном и молитвеном дану које доживесмо у овим светињама.
 
Пензионисани свештеник протојереј-ставрофор Милосав Егерић