Васкршња радост у крушевачком насељу Мудраковац

"Стога дакле, уђите сви у радост Господа свога; и први и други, плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! Теле је угојено; нека нико не изиђе гладан; сви уживајте у богатству доброте! Нека нико не оплакује сиромаштину, јер се јави опште Царство. Нека нико не тугује због грехова, јер опроштај засија из гроба. Нека се нико не боји смрти, јер нас ослободи Спаситељева смрт: угаси је Онај кога је она држала, заплени ад Онај који сиђе у ад, угорча се ад окусивши тело Његово. И предвиђајући то, Исаија закликта: ад се угорча сусревши Те доле! Угорча се, јер опусти; угорча се, јер би исмејан; угорча се, јер се умртви; угорча се, јер би срушен; угорча се, јер би окован; прими тело Христово, а наиђе на Бога; прими земљу, а срете небо; прими оно што виде, а паде у оно што не виде. Смрти, где ти је жалац? Аде, где ти је победа?" ( Из Васкршњег слова светог Јована Златоустог")

Васкрсење Господа нашег Исуса Христа свечано је прослављено у цркви Свете Тројице у крушевачком насељу Мудраковац. Прослава је започела јутарњом службом, литијом око цркве, а потом и Светом Литургијом. Певница мудраковачке цркве, коју сачињава велики број парохијанâ мудраковачких парохијâ предвођених протиницама Сањом и Драганом предивно су, са свом пажњом и умилношћу, појали богослужбене песме, док је Светом Литургијом началствовао старешина цркве протојереј Иван Цветковић уз саслужење протојереја Мирослава Николића. Црква је била мала да прими све оне који су желели да учествују у васкршњој радости, али су сви били стрпљиви и са страхом Божјим прступали Светој Чаши у тренутку причешћа, трудећи се да не ометају богослужбени поредак. Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Иринеја прочитао је теолог Никола Николић. По освећењу васкрших јаја, о. Иван се захвалио свима присутнима што су дошли у цркву и учинили радост највећег хришћанског празника још већом, нагласивши да је васкрсење Христово заправо и васкрсење наше. 

По светој служби, уприличено је испред цркве такмичење за најлепше и најјаче јаје. Велики број деце се потрудио да ошара васкршња јаја, те је жирију било веома тешко да се одлучи које је најлепше. После већања, одлучено је да је најлепше јаје украсио мали Василије из Мудраковца, који је насликао уз помоћ родитељâ нашу цркву Свете Тројице, те је то јаје понуђено на лицитацији и достигло веома високу цену. Потом је организовано такмичење за најјаче јаје на коме је, у неизвезном финалу, победила мала Лена из Мудраковца.

Васкршња радост је настављено код цркве у новој летњој гостопримници која је сређена дан пред празновање Васкрса.

Свим православних хришћанима, и свим људима добре воље срећан и благословен највећи хришћански празник уз величанствене речи

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ - ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!