Манастир св. Јована Крститеља у Макрешану прославио храмовну славу

На празник Рођења св. Јована Крститеља, 7. јула 2017. године, као и претходних година, мноштво народа дошло је у манастир да литургијски прослави рођење Светог Јована Претече и Крститеља Господњег.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Љубиша Милошевић, уз саслуживање свештеника Добривоја Топличанина и протојереја Мирослава Николића.   Сабранима се,  након прочитаног Јевнађеља, обратио протојереј-ставрофор Љубиша Милошевић беседећи о рођењу Светог Јована Крститеља, његовом животу, проповеди о покајању на обали реке Јордан и смрти. Беседу је завршио речима: ,, ... Још негде чујемо речи - Покајте се јер се приближи Царство Небеско. И заиста, ми, данас, хришћани вере православне, који следимо име и  веру Христову,  Јеванђеље Његово и трудимо се да живимо по Њему  и да разумемо Јеванђеље, дужни смо, колико је могуће, да у срцу своме доживимо тај  преображај, да упознамо вечну Истину, да са Њом и по Њој живимо, да се покајемо и да кроз Свету службу Божију у Цркви нашој и Христовој,  нађемо спасење своје преко Свете Чаше, преко Светог Причешћа и преко свих Светих Тајни, које је Господ установио и Црква утврдила за све нас који остајемо и живимо са Њим. Нека је данашњи дан Богом благословен, нека је срећна слава овој Светињи, домаћину наше славе и свима вама... милост, здравље и Божији благослов. Амин.'' Много људи причестило се Светим Тајнама. Славски колачар био је господин Иван Јовановић, а за следећу годину колачарство је преузео господин Александар Јовановић.

Након Свете Литургије, одржана је по осми пут манифестација ,,Врело Светог Јована'' у заједничкој организацији МЗ Макрешане, Културног центра Крушевац, КУД-а ,,Младост'' из Макрешана, Управе манастира свети Јован Макрешане и Удружења песника Србије – ПоезијаСРБ са седиштем у Крушевцу.

Манастир св. Јована подигнут је на темељима старог манастира из XIV века, основаног у време Синаита на ободима Мојсињске Свете Горе. Долазак у овај  манастир представља својеврсан подвиг, јер се путује стрмим и каменитим путем, а сам манастир је опасан густом шумом. У манастиру отшелнички живи јеромонах Јаков (Симић).