Свети оче Нектарије Егински Чудотворче моли Бога за нас!

У четвртак, 14/1. септембарa  2017. године, када Света Православна Црква прославља богослужбену Нову годину и светог Симеона Столпника, у Епархији крушевачкој уприличено је велико евхаристијско славље.
 
По благослову Епископа крушевачког Г. Давида, у Саборни храм светог великомученика и победоносца Георгија, а трудом старешине  храма протојереја-ставрофора Љубише Милошевића и братства ове свете цркве,  донет је делић  светих моштију  оца Нектарија Егинског Чудотворца, као поклон  Епископу крушевачком, братству храма и свом верном народу наше Богомспасаване  Епархије крушевачке али и шире. Свете мошти је у град Крушевац донео тада искушеник, а сада јеромонах отац Никита (Адамовић). Мошчаник са моштима  је уграђен у ново-осликану икону светог Нектарија трудом протосинђела оца Јована, духовника манастира Лешје. Икону Светитеља  је осликао познати  фрескописац г. Радан Радојловић, професор на ликовној Академији у Јагодини, заједно са својим сарадницима .
 
Овај велики дан за целу крушевачку околину отпочео је свечаним дочеком Архијереја и литијским уласком у свети храм. Епископ Давид је уз саслуживање великог броја свештеникâ Епархије крушевачке и суседне нишке и шумадијске, најпре освештао икону светитеља Нектарија, а затим одслужио Свету Литургију у присуству великог броја наших верникâ и наших парохијанâ.
 
По прочитаном Светом Јеванђељу поучну и надахнуту беседу изговорио је протојереј Мирослав Пешић, старешина покровског храма у Крушевцу. По завршеној Светој Литургији, Архијереј и свештеници  прочитали су Акатист светом Нектарију, а верни народ је приступио целивању и поклоњењу светим моштима и икони светитеља, достојанствено, молитвено и у миру. Осетили смо заштиту и раширени омофор светога оца  Нектарија који је закриљавао све присутне вернике, који су са вером и љубављу дошли да замоле исцељење за многе и различите болести и тегобе - како телесне тако и духовне. Сви верни су помазани светим уљем из кандила са гроба светог Нектарија и добили на поклон  иконицу као благослов да се сећају овога дана и да поново долазе на поклоњење.
 
Уприличено је послужење као и Трпеза љубави у парохијском дому за све присутне вернике и свештенство као наставак свете Божанске Евхаристије.
 
 
протојереј-ставрофор Ђорђе Милојковић