Дочекана икона Пресвете Богородице „Стена неразрушива“ у цркви Лазарици

У уторак 19. септембра 2017. године, велика радост догодила се у граду Крушевцу и у цркви Лазарици. Поново се после много векова у цркви Лазарици обрела икона Мајке Божије „Стена или Гора неразрушива“, копија оне иконе пред којом се молио свети кнез Лазар и причестила српска војска уочи Боја на Косову. Предвођен својим Епископом Преосвећеним Владиком Давидом, верни народ се у великом броју окупио да се поклони овој Светој икони и помоли се пред њом. По дочеку иконе владика је уз саслужење свештенства града Крушевца служио вечерњу службу и акатист Пресветој Богородици. Заиста се могла приметити велика радост међу сабраним народом јер је ова икона као симбол борбе за слободу у страдалном српском народу са правом названа наша тврђава и Стена неразрушива.

Предање каже да су се пред овом иконом Мајке Божје на Кнежевој вечери уочи Косовске битке српски великаши заклели на верност Христу и своме благочестивом цару, а да је икона потом враћена у Хиландар. Она се данас чува у хиландарској ризници. Њена копија ће по благослову манастира Хиландара остати трајно у цркви Лазарици.

После акатиста Владика Давид помазао је уљем из кандила ове Свете иконе верни народ и поделио иконице као благослов верном народу.

Радуј се Пресвета Богородице Стено Неразрушива, Заштитинице наша и утехо!