Владика Давид богослужио у цркви светих женâ мироносица у Венецији

IMG_7843 (1)

Дана 26. децембра, на спомен свете мученице Лукије Сиракуске, у цркви парохијске заједнице светих жена мироносица Руске православне Цркве у Венецији, богослужењем је началствовао Његово Греосвештенство епископ крушевачки Г. Давид, у склопу свог поклоничког путовања по светињама Италије. У пратњи Архијереја био је ђакон Андрија Јелић.

На вратима цркве Владику је дочекао старешина парохијске заједнице, протојереј Алексије Јастребов, приневши му крст. Служено је на српском и црквенословенском језику.

Парохијској заједници светих жена мироносица припада и група српских верника за које је посета Епископа Давида била посебно изненађење.

По завршетку богослужења старешина заједнице је поздравио Владику и у име верног народа изразио радост поводом заједничке молитве. За успомену на посету Венецији Јерарху је подарен водич кроз светиње Венеције. У свом одговору на грчком језику Епископ Давид је захвалио оцу Алексију за гостопримство и такође му уручио поклон у знак сећања на сусрет. Владика је замолио да се Епископу богородском Г.  Матеју пренесу његове речи захвалности за дозволу да саврши Божанствену Литургију у храму Руске православне Цркве. Освештане иконице светог Димитрија Солунског подељене су свим верницима.

Затим су Епископ Давид и његови сапутници, у пратњи протојереја Алексија, наставили своје ходочашће, отишавши у базилику светог Јеремије и свете Лукије, где су се поклонили моштима сиракуске мученице.

 

Фотографије: Светлана Јастребова, Вера Головина

Извор: http://pravoslavie.it/arxierejskoe-bogosluzhenie/

Са руског Иван С. Недић, Јелена Недић